ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ - Δεν διαπραγματεύεται η Μόσχα

Χωρίς τέλος η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν πάνω από 100 στόχους σε όλη τη χώρα και να πλήττουν ακόμα και το Κίεβο πριν φύγει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για δέκατη εβδομάδα με την προοπτικές ενός μακροχρόνιου πολέμου να διαφαίνονται ξεκάθαρα πλέον. Το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, ακόμα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Επίσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοανά δήλωσε ότι μπορεί οι επόμενες ημέρες να αποδειχθούν κρίσιμες, αλλά ο πόλεμος πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, «ακόμη και χρόνια», όπως ανέφερε στο BBC.

Μετά τα πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, οι Ρώσοι έβαλαν και κατά της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα νότια και δυτικά της Ουκρανίας.

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

 Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες από την Ουκρανία 

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ για αποδείξεις επίθεσης στην οικία Πούτιν

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανέκτησε και απέκτησε αποδείξεις από ουκρανικό drone που δείχνουν ως στόχο κατοικία του Πούτιν. Τα στοιχεία θα σταλούν στις ΗΠΑ, ενώ Ουκρανία και Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει το Κίεβο ρωσική επίθεση με drone σε υποδομές την Πρωτοχρονιά

Ρωσική επίθεση με drone προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για θανατηφόρα επίθεση σε ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Καταδίκη ρωσικής επίθεσης με ντρόουν σε υποδομές τη Πρωτοχρονιά

Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 200 επιθέσεις με ντρόουν σε επτά ουκρανικές περιφέρειες καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πολύνεκρη επίθεση σε ρωσοκρατούμενες περιοχές την Πρωτοχρονιά.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα με drone στη Χερσώνα: 24 νεκροί, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Τουλάχιστον 24 νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί, από ουκρανική επίθεση με drone στη Χερσώνα ανήμερα Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Ρωσία κυβερνήτη. Το περιστατικό έγινε στο χωριό Χόρλι κοντά στην Κριμαία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 5 ουκρανικά drones καθ' οδόν προς τη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 5 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σ. Σαμπιάνιν. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί σε αεροδρόμια της πρωτεύουσας και της κεντρικής Ρωσίας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας έχει ολοκληρωθεί κατά 90%

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία είναι έτοιμη κατά 90%, με το υπόλοιπο 10% να κρίνει την τύχη Ουκρανίας και Ευρώπης. Τόνισε πως δεν θα δεχτεί συμφωνία χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για αποτροπή νέας εισβολής.