ΓΔ: 2632.47 -0.07% Τζίρος: 36.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:40
Φώτο: Shutterstock

«Παγωμένος» ο διάλογος στρατηγικής σταθερότητας ανάμεσα σε Μόσχα - ΗΠΑ

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο διάλογος ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ έχει παγώσει. Η Μόσχα δεν παύει να υπενθυμίζει ότι υπάρχει περίπτωση χρήσης πυρηνικών αν απειληθεί.

Ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα έχει επίσημα «παγώσει» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τη σημερινή δήλωση ενός αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι αυτές οι επαφές μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι, μόλις η Ρωσία θεωρήσει ως ολοκληρωμένη «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της, στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει απειλή από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής της Μόσχας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές τους δυνατότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και καμία απειλή για το έδαφος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Δύση δεν πρέπει να υποτιμά τους αυξημένους κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης για την Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τους πρόσφατα δοκιμασμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, οι οποίοι είναι ικανοί να επιφέρουν πυρηνικά πλήγματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι το φθινόπωρο.

Η ανησυχία της Δύσης για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου αυξήθηκε αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε με έμφαση στις πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει κανείς στο δρόμο της Ρωσίας «θα σας οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.