ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πολωνία: Έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία να «απορωσοποιηθεί» με το πετρέλαιο

Η Βαρσοβία τάσσεται υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων κατά της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία να αποκοπεί από την ανάγκη χρήσης ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε σήμερα η Πολωνέζα υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.

Η Βαρσοβία τάσσεται υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων κατά της Ρωσίας, αλλά με πολλές χώρες της ΕΕ να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές τους ανάγκες, το μπλοκ εμφανίζεται διχασμένο για τον τρόπο επιβολής κυρώσεων.

«Ως Πολωνία, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες της Γερμανίας για “απορωσοποίηση” με το διυλιστήριό μας στο Γκντανσκ», δήλωσε η Μόσκβα. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία φωνή που θα... μπλοκάρει αυτές τις κυρώσεις στο πετρέλαιο».

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, αφού αυτές οι χώρες αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Μόσκβα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιστέκονται στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία και ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώσουν για ρωσικό αέριο.

Η Πολωνέζα υπουργός συμπλήρωσε ότι η Βαρσοβία επιθυμεί οι Βρυξέλλες να ορίσουν μια σαφή ημερομηνία λήξης για το πότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

«Θέλουμε αυτό το πακέτο (κυρώσεων) να περιλαμβάνει μια πολύ συγκεκριμένη και σαφή ημερομηνία και απαίτηση για όλες τις χώρες... ότι θα πρέπει να είναι ένα πλήρες πακέτο χωρίς κενά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπό κρατική κηδεμονία εταιρείες ενέργειας αν υπάρξουν ελλείψεις

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και με τις νέες διατάξεις θα μπορεί να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες.
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Αγωνία για το ρωσικό αέριο στις Βρυξέλλες, σενάρια για διακοπή της ροής

Οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν να βρουν κοινή απάντηση στην απαίτηση της Μόσχας για ρούβλια, αλλά στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν και οι προετοιμασίες για ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας. Τι θα γίνει με το πετρέλαιο.
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στέλνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Πολωνία

Tο Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα προσέφερε στη γειτονική της χώρα βοήθεια στη φρούρηση του εναέριου χώρου της αναπτύσσοντας μαχητικά Eurofighter, μετά το περιστατικό με τον «αδέσποτο» πύραυλο.