ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

BP: Τριπλάσια κέρδη στο α' τρίμηνο παρά τη ζημιά 20 δισ. λόγω Ρωσίας

Τα κέρδη έφθασαν στα 6,2 δισ. δολάρια από 2,6 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, με τη ζημιά από τη Ρωσία να αφορά και την αποχώρηση από τη Rosneft.

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη α’ τριμήνου του κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου ΒΡ παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με απώλειες 20 δισ. δολαρίων, λόγω της αποχώρησής του από τη Ρωσία και την πώληση του μεριδίου σχεδόν 20% που είχε στη ρωσική Rosneft. 

Τα κέρδη α’ τριμήνου ήταν 6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,6 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα φθάσουν στα 4,5 δισ. δολάρια.  Παράλληλα ο όμιλος προχωρά σε επαναγορά μετοχών συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολάρια. 

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ζημία για το τρίμηνο ύψους 20,4 δισ. δολαρίων. Αυτό περιελάμβανε επιβαρύνσεις προ φόρων ύψους 24 δισ. δολαρίων και 1,5 δισ. που σχετίζονται με την έξοδό της από το μερίδιο της Rosneft ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Λάβαμε την απόφαση να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία 96 ώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και φυσικά υπήρχαν οικονομικές συνέπειες από αυτήν την κίνηση», τόνισε ο επικεφαλής της ΒΡ, Μπ. Λούνεϊ, μιλώντας στο CNBC. 

Αναφερόμενος στα μεγέθη α’ τριμήνου τόνισε ότι ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η μείωση του χρέους της εταιρείας, το οποίο αυτή τη στιγμή φθάνει στα 27,5 δισ. δολάρια. «Σε συνολικό επίπεδο θα έλεγα ότι ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο για τον όμιλο», υποστήριξε ο επικεφαλής της ΒΡ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία με πλαφόν στο πετρέλαιο

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή της συναλλαγές είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που θα τεθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Άρθηκαν υπό όρους οι ενστάσεις Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, που έχουν σημαντικές δραστηριότητες στη ναυτιλία. Θα έχουν νέα δυνατότητα για βέτο οι τρεις χώρες, όταν αξιολογηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πλαφόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΠΕΚ+ συζητά για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει τον ενδιάμεσων εκλογών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Shell επέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο με «πράσινα» κριτήρια

Ο διορισμός του Wael Sawan έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων σε καθαρό μηδέν έως το 2050 και στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.