ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ukraine-Mariupole-Azovstal
Φωτο: Shutterstock

Να γιορτάσουν στην κατεστραμμένη Μαριούπολη θέλουν οι ρωσικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών η Μαριούπολη αναμένεται να γίνει κέντρο εορτασμών της ρωσικής προπαγάνδας. Διαψεύδει το Κρεμλίνο για επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal.

Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Η 9η Μαΐου δίνει διαχρονικά την ευκαιρία για την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή. «Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR. Σύμφωνα με την GUR, «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Azovstal, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές υπερασπιστές της Μαριούπολης και πολίτες. Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πριν από λίγη ώρα στην ουκρανική τηλεόραση ότι σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο Azovstal όπου παραμένουν οι τελευταίοι υπερασπιστές και λίγοι πολίτες, ενώ η επαφή με τους ουκρανούς μαχητές στην τελευταία ελεύθερη ζώνη της πόλης έχει χαθεί. Περισσότερα από 30 παιδιά περιλαμβάνονται στους αμάχους που περιμένουν να απομακρυνθούν από το Azovstal.

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Χθες, Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια «ισχυρή επίθεση» στο έδαφος της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, με άρματα μάχης και πεζικό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει από την πλευρά του μόνο αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού για να «καταστραφούν θέσεις βολής» των ουκρανικών δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ουκρανών και Αμερικανών στο Μαϊάμι, σύμφωνα με πηγές

Ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μαϊάμι για συνομιλίες με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.