ΓΔ: 795.66 2.11% Τζίρος: 50.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Στην απαγόρευση εξαγωγών υπηρεσιών προς τη Ρωσία προχώρησε η Βρετανία

Παράλληλα επιβάλλονται και κυρώσεις ενάντια σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το RT και το Sputnik, προκειμένου, όπως τονίζει το Λονδίνο να μην προωθείται η ρωσική προπαγάνδα.

Η Βρετανία απαγόρευσε σήμερα όλες τις εξαγωγές του τομέα υπηρεσιών προς τη Ρωσία και επέβαλε κυρώσεις σε 63 πρόσωπα και οργανισμούς, στο τελευταίο κύμα μέτρων που έχουν στόχο να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα για να αλλάξει πορεία και να υποχωρήσει από την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, περιγράφοντας τις κυρώσεις του Λονδίνου σε βάρος της Μόσχας ως έναν τρόπο για να τιμωρηθεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» για την αποναζιστικοποίηση της χώρας.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες συμβουλευτικής διαχείρισης, λογιστικής και δημοσίων σχέσεων, παγιώνοντας την απόφαση που ήδη πολλές εταιρίες είχαν λάβει από μόνες τους, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι Deloitte, EY, KPMG και PwC.

Πολλές άλλες εταιρίες του τομέα υπηρεσιών, όπως διαφημιστικές, επίσης έχουν επιδιώξει να πουλήσουν ή να κλείσουν τις ρωσικές τους δραστηριότητες ενώ κάποια δικηγορικά γραφεία αποφάσισαν να μην αναλάβουν νέους πελάτες.

«Το να έχει κάποιος επιχειρηματικές συναλλαγές με το καθεστώς Πούτιν είναι ηθικά κενό και βοηθά να χρηματοδοτηθεί μια πολεμική μηχανή που προκαλεί πρωτόγνωρα δεινά σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σε ανακοίνωση.

«Η αποκοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο Κρεμλίνο και εν τέλει θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν θα αποτύχει στην Ουκρανία». Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε ότι η Βρετανία «κλιμακώνει την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο προκειμένου να αλλάξει πορεία».

Οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες πρόσωπα και εταιρίες στη Ρωσία μετά την εισβολή, μέτρα που σύμφωνα με τον Πούτιν θα πλήξουν μόνο τη Δύση λόγω των υψηλότερων τιμών τροφίμων και ενέργειας. Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις σε μεμονωμένους δημοσιογράφους και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

«Για πάρα πολύ καιρό, το RT και το Sputnik παράγουν επικίνδυνες ανοησίες που τις παρουσιάζουν ως σοβαρές ειδήσεις για να δικαιολογήσουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας Κρις Φιλπ. «Αυτοί οι οργανισμοί έχουν ήδη τεθεί εκτός των ραδιοκυμάτων στη Βρετανία και έχουμε απαγορεύσει σε όλους να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους. Τώρα προχωρήσαμε στη διακοπή των ιστοσελίδων τους, των λογαριασμών και εφαρμογών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση των ψεμάτων τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικά κέντρα διοίκησης και αποθηκών οπλισμού

Η Ρωσία χρησιμοποιεί αντιπλοϊκούς πυραύλους σε «ένα δευτερεύοντα ρόλο κατά χερσαίων στόχων, πιθανώς εξαιτίας της μείωσης αποθεμάτων σε πιο εύστοχα σύγχρονα όπλα», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών ασφάλειας για τον πόλεμο.
russia-nikelio
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρους του Βλαντίμιρ Ποτάνιν

«Ο Ποτάνιν συνεχίζει να συγκεντρώνει πλούτο καθώς υποστηρίζει το καθεστώς του Πούτιν αποκτώντας την Rosbank και μετοχές στην Tinkoff Bank μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

«Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να δείξουμε αυτό που ξέρουμε πως είναι αλήθεια το οποίο είναι πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Πούτιν - Σολτς, νέες κυρώσεις στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», ενώ οι επαφές της Ρωσίας με τη Γερμανία θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.