ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις από Βουλγαρία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την εξαίρεση της από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως συνέβη και σε Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία ζητάει η Βουλγαρία καθώς θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Νέα εμπλοκή στην επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας σημείωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», είπε ο κ. Βασίλεφ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT. Σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα υποστηρίξουμε στις κυρώσεις. Όμως δεν αναμένω να φθάσουμε εκεί, με βάση το πού βρίσκονται οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό, που φθάνει σ’ αυτές μέσω αγωγών της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ζητούν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, όπως και η Βουλγαρία.

Οι κυβερνήσεις των 27 πλησίασαν λίγο ακόμη στη συμφωνία για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Προγραμματίζουν νέες συνομιλίες σήμερα, για να εξεταστεί το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι χώρες που είναι πιο εξαρτημένες από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή ορισμένες τροποποιήσεις στο εμπάργκο που εισηγήθηκε αρχικά, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις πρώτες χώρες, όμως δεν προσφέρθηκε καμία παραχώρηση στη Βουλγαρία, κατά ευρωπαϊκές πηγές. Ωστόσο ο κ. Βασίλεφ επέμεινε ότι η Σόφια χρειάζεται επίσης εξαίρεση, διότι το μοναδικό διυλιστήριό της, στο Μπουργκάς, χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί ώστε να επεξεργάζεται άλλα είδη αργού, πέραν του ρωσικού, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία αποθείωσης.

Το διυλιστήριο στο Μπουργκάς –ανήκει στη ρωσική Lukoil– είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς στη φτωχότερη χώρα μεταξύ των 27. Σήμερα, περίπου το μισό αργό που διυλίζει έρχεται από τη Ρωσία.

Εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση, η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει κινδύνους για το περιβάλλον στο Μπουργκάς ή/και το διυλιστήριο θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά και περαιτέρω αύξηση των τιμών, επιχειρηματολόγησε ο κ. Βασίλεφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεφοδιασμός καυσίμων αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια εξασφάλισε αναστολή βρετανικών κυρώσεων στη Lukoil, αναμένει ΗΠΑ

Η Βρετανία ανέστειλε προσωρινά κυρώσεις για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία, επιτρέποντας τη συνέχιση συνεργασίας με εταιρείες και τράπεζες, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά ρωσικών πετρελαϊκών.
Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lukoil κήρυξε ανωτέρα βία στο Ιράκ λόγω αμερικανικών κυρώσεων

Η Lukoil κήρυξε ανωτέρα βία στο κοίτασμα West Qurna-2 στο Ιράκ λόγω αμερικανικών κυρώσεων. Η Βουλγαρία εξετάζει κατάσχεση διυλιστηρίου στο Μπουργκάς, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες της ρωσικής εταιρείας πλήττονται.
Πυρκαγιά σε διυλιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπή λειτουργίας σε διυλιστήριο Rosneft στη Ριαζάν μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Rosneft στη Ριαζάν σταμάτησε την επεξεργασία αργού πετρελαίου λόγω επίθεσης ουκρανικών drones στις 15 Νοεμβρίου. Η λειτουργία θα παραμείνει ανενεργή έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαγδάτη ζητά εξαίρεση 6 μηνών από κυρώσεις ΗΠΑ για τη Lukoil

Η κυβέρνηση του Ιράκ εξετάζει εξάμηνη εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Lukoil, ώστε να κερδίσει χρόνο για πώληση μεριδίου της στο κοίτασμα West Qurna-2, όπως ανέφεραν Ιρακινοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

NIS: Τρεις μήνες περιθώριο για νέο αγοραστή λέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Η Σερβία έλαβε τρίμηνη άδεια από τις ΗΠΑ για να βρει αγοραστή για τη ρωσικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία NIS που υπόκειται σε κυρώσεις, με τον ενεργειακό εφοδιασμό να κινδυνεύει ενόψει χειμώνα.