ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.

Ένα νέο Σχέδιο Ανάκαμψης, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών στην Ευρώπη, θεωρεί απαραίτητο η ιταλική κυβέρνηση. «Είμαστε σε μια φάση οικονομίας πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την δυνατότητα ενός δεύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης, διότι προβάλλει στο προσκήνιο ένα ευρύτερο, ευρωπαϊκό θέμα. Σ' αυτή την οικονομία πολέμου, κάποιες χώρες θα υποστούν περισσότερο τις συνέπειες των ενεργειακών επιλογών που θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Παράλληλα, ο Τσινγκολάνι άσκησε κριτική στη μέχρι τώρα ενεργειακή στρατηγική της χώρας του και πρόσθεσε: «Το 2001 το 25% του φυσικού αερίου παραγόταν στην Ιταλία. Το 2021 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3%. Δεν υπήρξε, όμως, κανένα όφελος, διότι μειώσαμε την εσωτερική παραγωγή, αλλά την αντικαταστήσαμε με προμήθειες από το εξωτερικό. Δεν ξεπεράσαμε την χρήση του άνθρακα, οι συνέπειες για το περιβάλλον -με τις διάφορες μεταφορές- ήταν βαρύτερες, χρηματοδοτήσαμε άλλες χώρες και αποδυναμώσαμε τις επιχειρήσεις μας».

Σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις, πάντα στον τομέα του φυσικού αερίου, ο αρμόδιος Ιταλός υπουργός δήλωσε πως «εξασφαλίσαμε 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προμήθειες, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αρχίσει η παροχή τους. Για την πλήρη ροή, θα πρέπει να περιμένουμε το 2024. Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι οι επόμενοι έξι με οκτώ μήνες. Αν στο άμεσο μέλλον η Ρωσία σταματήσει την παροχή αερίου, θα μπορούσε να μας δημιουργηθεί πρόβλημα για τον χειμώνα. Μπορεί, δηλαδή, να αποδειχθεί προβληματικό το να αντιμετωπίσουμε την επόμενη χειμερινή περίοδο, μόνο με το φυσικό αέριο που έχουμε αποθηκεύσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόβουν το αέριο στην Πολωνία οι Ρώσοι, απαιτούν πληρωμή σε ρούβλια

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2023 στοχεύει η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης τόνισε πως η Μόσχα κερδίζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ καθημερινά με τις ενεργειακές συναλλαγές που έχει με την ΕΕ. Σε νέες συμφωνίες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο προχωράει η Ιταλία.