ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μειωμένες ροές οφείλονται σε προβλήματα στη μία πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με την Ουκρανία να απαντά ότι μπορεί να υπάρξει ανακατεύθυνση.

Νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο των κυρώσεων, ασκεί η Ρωσία με τη Gazprom να αναφέρει ότι υπάρχει μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο μέσω της Ουκρανίας. 

Ο όγκος του αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι σήμερα Τετάρτη στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm), από 95,8 mcm την Τρίτη. H Gazprom, δεν διευκρινίζει, όμως, αν αυτό το επίπεδο αντανακλά τη ζήτηση, είναι δηλαδή αποτέλεσμα μειωμένων αιτημάτων από τους Ευρωπαίους πελάτες της, ή αποτέλεσμα προβλημάτων στη ροή του αερίου.

Από την πλευρά του ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου τονίζει τα προβλήματα στον σταθμό της Σοχρανίφκα, μία από τις πύλες εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν είναι απαραίτητο ότι θα επηρεάσουν τις προμήθειες καθώς μπορεί να υπάρξει ανακατεύθυνσή τους, η ίδια η Gazprom σημειώνει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω του δικού της συστήματος. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας συνεχίζει να κινείται και σήμερα πτωτικά, εμφανίζοντας απώλειες άνω του 2% στα 96,5 ευρώ. 

Οι «πύλες» εισόδου στην ΕΕ του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

 

«Για να υπάρξει μεγάλη αντίδραση της αγοράς θα πρέπει να δείτε έναν κάτοχο συμβολαίου να επιβεβαιώνει ότι δεν γίνονται παραδόσεις», εκτίμησε, μιλώντας στο Bloomberg, ο James Huckstepp, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights, προσθέτοντας ότι οι αποστολές φαίνεται να είναι αρκετές για να καλύψουν τις παραγγελίες προς το παρόν. «Η χθεσινή δήλωση της Gazprom υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να κατηγορήσει την Ουκρανία για τη μείωση των ροών, αλλά ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου είναι ήδη ενσωματωμένο στις άμεσες τιμές», προσθέτει ο αναλυτής.

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων της στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή ροής περίπου για το 1/3 του φυσικού αερίου που μεταφέρει στην Ευρώπη. 

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε κατάλληλα για αυτό» ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Η εταιρεία ανέφερε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το αέριο, μια αλλαγή που, όπως είπε, δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την επικείμενη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση για ανωτέρα βία. Ενώ η εταιρεία δήλωσε ότι η μετάβαση στο έτερο σημείο εισόδου τη Σούτζχα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες ενεργειακές εταιρείες σκέφτονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιθουανία σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Την ενεργειακή της ανεξαρτησία από τη Ρωσία αποφάσισε η Λιθουανία, σταματώντας από χθες τις εισαγωγές. Όλες οι ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν μέσω LNG καθώς αναμένονται να υπάρχουν 3 μεγάλες παραδόσεις κάθε μήνα.