ΓΔ: 2102.41 1.82% Τζίρος: 290.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:43
Φωτο: Shuuterstock

ΗΠΑ: «Όχι» και πάλι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εμποδίστηκε εκ νέου να εισαχθεί προς ψήφιση στη Γερουσία το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ ο Λευκός Οίκος διαπραγματεύεται με την Άγκυρα για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ απέτρεψε, για ακόμη μια φορά, τη Γερουσία να ψηφίσει επί της επικύρωσης ενός ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το επιχείρημα ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα εξοργίσει την Τουρκία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Ωστόσο το ψήφισμα δεν έχει κατατεθεί στη Γερουσία προς ψήφιση, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.

Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα επικρίνοντας την κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί υπέρ ενός ψηφίσματος, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι αυτό έριξε βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Βοηθοί του Κογκρέσου αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να προχωρήσει το ψήφισμα αυτό καθώς διαπραγματεύεται με την Άγκυρα ζητήματα όπως η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία και η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προσπάθησαν να πιέσουν για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην άνω Βουλή επί του ψηφίσματος.

Ο Κρέιμερ την εμπόδισε, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, ακριβώς μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα μέλος της Γερουσίας που να μην έχει σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε ο Κρέιμερ, προσθέτοντας πως: «Την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να το περάσουμε».

Ο Μενέντεζ διαφώνησε, τονίζοντας πως ο Ερντογάν επισκέφτηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον και τίποτε δεν άλλαξε. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποσχέθηκε να θέτει στο Σώμα το θέμα μια φορά την εβδομάδα. «Δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι να κάνουμε αυτό που είναι ηθικό και κυρίως δίκαιο», συμπλήρωσε ο Μενέντεζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανά σημεία συμφωνίας με Ιράν – Κοντά σε λήξη του πολέμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν είχαν ουσιαστικές συνομιλίες με σημαντική πρόοδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Διαπραγματεύσεις έγιναν από Γουίτκοφ και Κούσνερ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν «σημαντικά σημεία συμφωνίας» με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές συνομιλίες με το Ιράν και σημαντικά σημεία συμφωνίας, ενώ διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Οι επαφές έγιναν από Γουίτκοφ και Κούσνερ, με Ιρανό «ανώτερο ηγέτη», όχι τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θετικό κλίμα και σημεία συμφωνίας στις επαφές με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είχαν σημαντικές συνομιλίες με το Ιράν, με σημεία συμφωνίας, και ότι οι διαπραγματεύσεις, αν παραμείνουν παραγωγικές, ίσως οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία. Οι συνομιλίες έγιναν με Ιρανό ηγέτη εκτός του ανώτατου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία που μπορεί να κλείσει μέσα σε πέντε ημέρες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox Business Network ότι το Ιράν επιδιώκει επειγόντως συμφωνία, η οποία μπορεί να συναφθεί σε πέντε ημέρες ή και νωρίτερα, ενώ ανέφερε πρόσφατες συνομιλίες των απεσταλμένων ΗΠΑ με Ιρανούς αξιωματούχους.
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πρόσκληση Λουκασένκο για συνάντηση με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να προσκαλέσουν τον Λουκασένκο για συνάντηση με τον Τραμπ, είτε στον Λευκό Οίκο είτε στο Μαρ-α-Λάγκο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Κόουλ στους Financial Times, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες διαρκούν μήνες.