ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πάουελ: Βασικός στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού με όποιο κόστος

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε ότι η τράπεζα δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η πολιτική της θα οδηγήσει σε μία «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fed δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι η πολιτική της θα συμπορευθεί με μία «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ο κύριος στόχος της είναι η πάταξη του πληθωρισμού και αυτό θα έχει κόστος για όλους, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του στο Marketplace. 

«Μία ομαλή προσγείωση είναι στην ουσία η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, με ταυτόχρονη διατήρηση της αγοράς εργασίας ισχυρής. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Πάουελ. 

Σημείωσε ότι με μια σφιχτή αγορά εργασίας που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς, η αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής θα είναι μια πρόκληση. «Επομένως, θα είναι πρόκληση, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς εδώ δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν δρόμοι ... για να φτάσουμε εκεί».

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ακόμη ότι βασικός στόχος της δεύτερης θητείας του, την οποία επικύρωσε το Κογκρέσο, θα είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού ο οποίος τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 8,3% ετησίως, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 40 ετών που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

«Ο στόχος μας, φυσικά, είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν χωρίς σταθερότητα τιμών», φρόντισε να προσθέσει.

Ο Πάουελ έχει δεχθεί κριτική για την καθυστέρηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξανόταν. Απαντώντας σε αυτήν την κριτική υποστήριξε ότι «δεν είναι σίγουρος για το πόση διαφορά θα είχε κάνει. Νομίζω ότι πράξαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Τώρα, βλέπουμε πιο καθαρά την εικόνα και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% από τη Fed για πρώτη φορά από το 2000

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ αρχίζει και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων. Θετικά αντιδρά η Wall, καθώς είχε προεξοφληθεί η απόφαση.
ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδίασε η Fed: Στο μηδέν το επιτόκιο και αγορά ομολόγων 700 δισ. δολ.

Εκτάκτως ανακοινώθηκε νέα μείωση επιτοκίου κατά 1% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ.. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιδημία.