ΓΔ: 872.37 1.04% Τζίρος: 39.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισπανία: Ανακοινώνει προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να θέσουν αρχικά ένα πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει προσωρινά ανώτατο όριο στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, θα μειώσει αμέσως το κόστος για περισσότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτών και για το 70% της βιομηχανίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ωθήθηκαν προς τα πάνω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να μετριάσουν τον αντίκτυπό τους στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Η Ισπανία με την απόφαση αυτή ηγείται μιας δομικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να θέσουν αρχικά ένα πλαφόν στις τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το όριο της τιμής που προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ τους ερχόμενους 12 μήνες.

Η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα χαμηλώσει αμέσως το κόστος για το 37% των ιδιωτών και για το 70% των βιομηχανικών επιχειρήσεων, και θα ωφελήσει όλους τους καταναλωτές εντός ενός έτους.

«Τους ερχόμενους 12 μήνες θα έχουμε ένα ειδικό σύστημα προστασίας στην Ιβηρική μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης αστάθειας», πρόσθεσε.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να διαχειριστούν τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διογκώνονται συχνά λόγω των ακριβών ορυκτών καυσίμων, μολονότι η Ιβηρική Χερσόνησος διαθέτει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας και η διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μικρή.

Η Ριμπέρα πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το τελικό πράσινο φως για το σχέδιο εντός 10 ημερών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εγκρίθηκε η επιβολή ανώτατων ορίων σε φυσικό αέριο από Ισπανία - Πορτογαλία

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έλαβαν την εξαίρεση επειδή τα δύο έθνη απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά υποφέρουν από ένα «πολύ χαμηλό» επίπεδο ενεργειακών διασυνδέσεων με την υπόλοιπη ΕΕ.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία

Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που εκτοξεύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» Ισπανίας - Δανίας σε πράσινη ετικέτα της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Η Δανία και η Ισπανία θεωρούν ότι το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας.