ΓΔ: 808.06 0.31% Τζίρος: 2.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Πώς θα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι την Gazprom για το φυσικό αέριο

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ευρώ ή δολάρια σε ρωσική τράπεζα δεν παραβιάζει τις κυρώσεις. Πώς λύνεται το θέμα με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, καθώς χαλάρωσε τη στάση της σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος τη Δευτέρα. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους εκπληρώθηκαν μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή. «Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να προβούν σε σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή έχουν ήδη εκπληρωθεί, καταβάλλοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις». 

Η καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, σταματά να αντιμετωπίζει την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξουν έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Η καθοδήγηση ταιριάζει με όσα ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διεύρυναν τις απώλειες τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να προχωρούν για να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου. Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Eni SpA θα προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορέσει να κάνει εγκαίρως τις πληρωμές αυτό το μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για την προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η εταιρεία περίμενε την επίσημη δημοσίευση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών προτού ενεργήσει, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. 

Ο γερμανικός γίγαντας Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι επέκρινε την ΕΕ για την άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές σε ρούβλια. 

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συγκατάθεση για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια», δήλωσε την Κυριακή. «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν». Η Ρωσία σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου προς τη γειτονική Πολωνία στα τέλη Απριλίου.  

Ολόκληρη η καθοδήγηση της ΕΕ αναφέρει: 

«Ο κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών βάσει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο εν λόγω νόμισμα, υπό κανονικούς εμπορικούς όρους, νοουμένου ότι οι εν λόγω πληρωμές στο εν λόγω νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει των εν λόγω συμβάσεων, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή. Για τον σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να προβούν σε σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή έχουν ήδη εκπληρωθεί με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύριο η συμφωνία των Ευρωπαίων για... μισό εμπάργκο στο ρωσικό αργό

Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να «κλειδώσει» συμφωνία για εμπάργκο που θα εξαιρεί τις παραδόσεις μέσω αγωγού σε Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Σχεδόν ένα μήνα κράτησε η διαπραγμάτευση.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόβει το ρωσικό πετρέλαιο η Ευρώπη σταδιακά ως το τέλος του έτους

Στο νέο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει η ΕΕ στη Μόσχα περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών όπως η Sberbank. «Μπλόκο» μπαίνει επίσης σε τρία ακόμα ρωσικά ειδησεογραφικά μετά από το RT και το Sputnik.
ΔΙΕΘΝΗ

Μετωπική σύγκρουση Ευρώπης - Ρωσίας για τις πληρωμές σε ρούβλια

Η Κομισιόν προειδοποιεί τα κράτη μέλη να μην εφαρμόσουν το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές του αερίου σε ρούβλια, καθώς αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αυξάνεται ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή δεν απειλεί μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης καθώς και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Τα κράτη μέλη να καταργήσουν τα «χρυσά διαβατήρια» για Ρώσους

Η ιθαγένεια που χορηγείται στο πλαίσιο ενός συστήματος «χρυσού διαβατηρίου» σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να αποσυρθεί.