ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαίες κρατών μελών, υπό ηλιόλουστο ουρανό.

Να λυθεί το ζήτημα με τα ελληνικά πλοία ζητά από το Ιράν η Κομισιόν

Ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο τόνισε πως έχει τεθεί το ζήτημα της κατάσχεσης και η Κομισιόν έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της στις ιρανικές αρχές ζητώντας να υπάρξει ταχεία επίλυση και αποκλιμάκωση.

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο και προσθέτει ότι «θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Η κατάσχεση των ελληνικών δεξαμενόπλοιων, “Prudent Warrior” και “Delta Poseidon”, τα οποία κατευθύνονταν στις ΗΠΑ και στο διυλιστήριο της Motor Oil, αντίστοιχα, έγινε με επιτηδευμένα προκλητικό τρόπο από τις ιρανικές αρχές, με προσνήωση ελικοπτέρων ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα, κάτι που χαρακτηρίσθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως πράξη πειρατείας.

Τα δύο ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ, μπορεί να έγιναν στόχοι της Τεχεράνης, όμως το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του ισλαμικού καθεστώτος με την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι Ιρανοί φαίνεται ότι απάντησαν συμμετρικά στην πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών να δεσμεύσουν δύο τάνκερ που έπλεαν στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κροατίας. Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από την Ελλάδα και την Κροατία να δεσμεύσουν τα δύο τάνκερ και προχώρησαν στην κατάσχεση των φορτίων τους. Σημειώνεται ότι το τάνκερ που δεσμεύθηκε στην Ελλάδα έφερε ρωσική σημαία.

Οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτές τις κινήσεις για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Ιράν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα δύο φορτία πετρελαίου μεταφέρονταν για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν χαρακτηρισθεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Ιρανών σχετικά με τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, που παραμένουν υπό κράτηση στο Ιράν. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές, και στο βαθμό που η Τεχεράνη θα συνεχίσει να απαντά συμμετρικά στις κινήσεις των Αμερικανών, είναι να απελευθερωθούν τα πλοία, αφού πρώτα κατασχεθούν τα φορτία τους, όπως συνέβη και με τα δύο τάνκερ που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο. Σε προηγούμενο επεισόδιο, πάντως, το 2019, όταν το Ιράν είχε κατασχέσει τάνκερ με βρετανική σημαία, το πλοίο κρατήθηκε στο Ιράν για δύο μήνες μέχρι να απελευθερωθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πλοία συνδεόμενα με το Ιράν διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ

Την τελευταία μέρα, κυρίως ιρανικά πλοία διέσχισαν τα Στενά του Χορμούζ, ενώ άλλα πλοία ανέβαλαν απόπλους παρά τη νεοσύστατη εκεχειρία Ιράν-ΗΠΑ, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα και πηγές.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Στενά Ορμούζ: Πέρασαν δύο πλοία μετά το άνοιγμα του διαύλου από Ιράν

Δύο πλοία, το ελληνικών συμφερόντων NJ Earth και το Daytona Beach με σημαία Λιβερίας, διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ μετά τη συναίνεση του Ιράν για το άνοιγμα του περάσματος, βάσει συμφωνίας κατάπαυσης με τις ΗΠΑ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθερη διέλευση ιρακινών πλοίων από τα Στενά του Χορμούζ

Το Ιράν επέτρεψε στα ιρακινά πλοία ελεύθερη διέλευση από το Στενό του Χορμούζ, δηλώνοντας ότι οι περιορισμοί ισχύουν μόνο για εχθρικές χώρες, όχι για το Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόταση για τέλη διέλευσης στα πλοία του Στενού Χορμούζ

Το Ιράν εξετάζει την επιβολή τελών διέλευσης στα πλοία του Στενού του Χορμούζ, αξιοποιώντας οικονομικά τον έλεγχο της στρατηγικής διώρυγας, όπως ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ. Το σχέδιο συζητείται στο κοινοβούλιο σύμφωνα με βουλευτές.