ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αναβολή παίρνει ο συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επί της αρχής αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε εμπάργκο με εξαίρεση το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγών, αλλά θα αναθέσουν στους διπλωμάτες να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες.

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία συμβιβαστική λύση αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει το Reuters, το οποίο έχει στην κατοχή του το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. 

«Προχωράμε σε μία συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν φθάνοντας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.  Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής, οι 27 χώρες θα συμφωνήσουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ θα απαγορευτούν, αν και με προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Το κείμενο που είδε το Reuters - το οποίο μπορεί ακόμη να αναθεωρηθεί εκ νέου - θα επιβεβαιώσει μια συμφωνία για τις κυρώσεις σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, ενώ για το πετρέλαιο που παρέχεται μέσω αγωγών στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία θα υπάρξουν κυρώσεις σε μεταγενέστερο σημείο. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα οριστικοποιήσουν τους όρους αυτής της προσωρινής εξαίρεσης, σύμφωνα με το κείμενο. Αντ' αυτού, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει επίσης δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που έχουν αποκοπεί από αυτό.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ εκτίμησα, πάντως, σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας να λέει ότι είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένεται συμφωνία τον επόμενο μήνα. «Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση μέχρι τώρα», δήλωσε ο Κάλλας, ενώ η επόμενη Σύνοδος Κορυφής έχει  προγραμματιστεί για τις 23 - 24 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι «αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα ληφθούν αποφάσεις».

Έκτο πακέτο κυρώσεων 

Μια κατ' αρχήν συμφωνία για την απαγόρευση του πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδώσει το υπόλοιπο της έκτης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, της απαγόρευσης των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών από την ΕΕ και της προσθήκης περισσότερων ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί.

Ένα απτό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η συμφωνία για ένα πακέτο δανείων της ΕΕ ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για να μπορέσει η Ουκρανία να διατηρήσει την κυβέρνησή της και να πληρώσει τους μισθούς για περίπου δύο μήνες. Η απόφαση για τον τρόπο άντλησης των χρημάτων θα ληφθεί αργότερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με λεπτομέρειες που θα αποφασιστούν αργότερα, και θα θίξουν το νομικά βεβαρημένο ζήτημα της κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τον σκοπό αυτό.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν να επιταχύνουν τις εργασίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της από τη χώρα σε παγκόσμιους αγοραστές μέσω σιδηροδρόμων και φορτηγών, καθώς το ρωσικό ναυτικό μπλοκάρει τις συνήθεις θαλάσσιες οδούς, και να λάβουν μέτρα για την ταχύτερη ανεξαρτητοποίηση από τη ρωσική ενέργεια.

Το προσχέδιο έδειξε ότι οι ηγέτες θα διερευνήσουν τρόπους ανάσχεσης της αύξησης των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία για την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα επενδύσουν στη σύνδεση των εθνικών ενεργειακών δικτύων πέρα από τα σύνορα, ώστε να αλληλοβοηθούνται καλύτερα.

Ωστόσο, σε ένα άλλο σημάδι του πώς οι ηγέτες της ΕΕ αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε περισσότερες κυρώσεις, μια προγραμματισμένη απαγόρευση για τους Ρώσους να αποκτούν ακίνητα στην ΕΕ εγκαταλείφθηκε αφού η Κύπρος εξέφρασε αντιρρήσεις, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. 

Φον ντερ Λάιεν: Το πακέτο κυρώσεων έχει ωριμάσει όχι όμως για το πετρέλαιο

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Michel, europaiki enosi, ee
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία Μπορέλ για ευρωπαϊκή συμφωνία στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι δεν πιστεύει πως μπορούν να αποτύχουν τα σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εξαιτίας των αντιστάσεων που προβάλλουν μέχρι τώρα Ουγγαρία και ανατολικές χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από θαλάσσης προτείνουν οι Ευρωπαίοι

Με στόχο να καμφθεί η αντίσταση Ορμπάν και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν «μισό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθούν προς το παρόν οι μεταφορές μέσω αγωγών.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «μπλόκο» από Ορμπάν για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν θέλει να συζητηθεί το ζήτημα του νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία και επανέλαβε την θέση του για να υπάρξει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πριν υπάρξουν νέα μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Συνεχίζονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών οι συζητήσεις για το νέο πακέτο κυρώσεων που σχεδιάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.