ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ποιες χώρες εξακολουθούν να «αθωώνουν» τον Πούτιν για την εισβολή σε Ουκρανία

Σύμφωνα με έρευνα του think tank GLOBSEC το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. 

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη στη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC με έδρα τη Μπρατισλάβα, όπως σημειώνει το Euractiv.

Το ινστιτούτο GLOBSEC διεξάγει τακτικά συγκριτικές δημοσκοπήσεις σε εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Φέτος, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην Ουκρανία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το ερώτημα ήταν: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία;»

Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η Λετονία είναι η επόμενη στη σειρά, με το χαμηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που κατηγορούν το Κρεμλίνο για την εισβολή με 61%.

Τόσο στη Σλοβακία (28%) όσο και στη Βουλγαρία (26%), πολλοί κατηγόρησαν «τη Δύση που προκάλεσε τη Ρωσία», καθώς και στην Ουγγαρία (18%). Στην Ουγγαρία οι περισσότεροι (18%) ερωτηθέντες επέλεξαν ως απάντηση την «Ουκρανία που καταπίεζε το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού».

Πριν από τον πόλεμο, η Βουδαπέστη και το Κίεβο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τότε που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε το 2017 τον νόμο «για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας», ο οποίος, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, καταπατά τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας να σπουδάζει στα ουγγρικά.

Αφηγήσεις που κατηγορούν τη Δύση για τα γεγονότα στην Ουκρανία υπήρχαν και πριν από τον πόλεμο. Στα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από το 44% των Σλοβάκων πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία.

«Η διαστρεβλωμένη άποψη ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού για τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πιθανές οικονομικές δυσκολίες που έρχονται, θα μπορούσε να αφήσει αυτές τις ευάλωτες ομάδες ως πιθανούς στόχους για λαϊκιστές και αυταρχικούς ηγέτες», κατέληξε η ανάλυση της GLOBSEC.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το εμπάργκο πετρελαίου, η Ουγγαρία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών. Το αποτέλεσμα είδε την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να επωφελούνται από τις εξαιρέσεις που επεξεργάστηκαν οι ηγέτες της

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χιλιάδες παιδιά ακόμα "αιχμάλωτα" στη Ρωσία, 2.000 επέστρεψαν

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 2.000 Ουκρανόπουλα επέστρεψαν από τη Ρωσία, όμως χιλιάδες παραμένουν αιχμάλωτα εκεί και στις κατεχόμενες περιοχές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μαζική μεταφορά παιδιών μετά το 2022.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια μέσα στο 2024

Από την αρχή του έτους, ουκρανικά drones έπληξαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο διοικητής των drone του Κιέβου. Συνολικά, 240 εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν πετρελαϊκό τερματικό Κρασνοντάρ και εργοστάσιο Περμ

Ουκρανικά drone χτύπησαν τον πετρελαϊκό τερματικό Ταμάν στη νότια Ρωσία και εργοστάσιο χημικών στην Περμ, με το Κίεβο να εντείνει τις επιθέσεις σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, ανακοίνωσε η SBU.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.