ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις 390.000

«Καμπανάκι» για την αγορά, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να καταστήσει πιο επιθετική τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων. Αμετάβλητη παράμεινε η ανεργία στο 3,6% για τον Μάιο.

Καλύτερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, σε μία εξέλιξη που μπορεί να αναγκάσει τη Fed να ακολουθήσει ακόμη πιο «σκληρή» πολιτική στην αύξηση των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση δημιουργήθηκαν 390.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 325.000. Το απόλυτο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα υποχωρήσει στο 3,5%. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση (εκ νέου χαμηλότερα του 0,4% που περίμεναν οι αναλυτές), με τον τομέα των υπηρεσιών να είναι αυτός που δημιούργησε τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καθώς αντιστοιχεί σε 274.000, εκ των οποίων στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας ήταν 84.000. 

Ακολουθεί ο τομέας των μεταφορών με 47.000 θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα στο λιανικό εμπόριο υπήρξε μείωση τους κατά 60.700 θέσεις, με αυτό πώλησης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών να τις μειώνει κατά 3.500 θέσεις. 

Παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας, η έρευνα του BLS για τα νοικοκυριά έδειξε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη ανακτήσει όλες τις θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συνολική απασχόληση παραμένει κατά 440.000 κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε, ανερχόμενη στο 62,3%, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται 1,1 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το Φεβρουάριο του 2020, καθώς το εργατικό δυναμικό είναι μικρότερο κατά 207.000 από το εν λόγω όριο.

Μια πιο προσεκτική μέτρηση της ανεργίας που λαμβάνει υπόψη όσους δεν αναζητούν εργασία και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους κινήθηκε υψηλότερα στο 7,1%, αυξημένη κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας από τον Απρίλιο. Η ανεργία για τους Ασιάτες μειώθηκε στο 2,4%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ενώ το ποσοστό για τους μαύρους ήταν 6,2%, σημειώνοντας αύξηση 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΔΙΕΘΝΗ

Τα υψηλά επιτόκια της Fed αυξάνουν τις αποδόσεις ομολόγων παγκοσμίως

Oι αποδόσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται με ξέφρενο ρυθμό, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών μετά και την υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τον Αύγουστο.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.