ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Σημαία Ισπανίας
Η εθνική σημαία της Ισπανίας με το εθνόσημο και έντονα χρώματα.

El Pais: Η Ισπανία θα προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Μαδρίτη θα προσφέρει επίσης κρίσιμης σημασίας εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό με στόχο τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των τεθωρακισμένων αυτών όπλων.

Αντιαεροπορικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα Leopard, θα παρέχει η Ισπανία στην Ουκρανία αυξάνοντας τη στρατιωτική της βοήθεια προς τη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais.

Παράλληλα η Μαδρίτη θα προσφέρει κρίσιμης σημασίας εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό για τον χειρισμό των τεθωρακισμένων αυτών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει 500 μέλη του στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ.

Μια δεύτερη φάση της εκπαίδευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η El Pais σημείωσε ότι το ισπανικό υπουργείο Άμυνας οριστικοποιεί την παράδοση στο Κίεβο αντιαεροπορικών πυραύλων Shorad Aspide, τους οποίους ο ισπανικός στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα πιο εξελιγμένο σύστημα.

Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη έχει προσφέρει στο Κίεβο πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα. Πηγές δήλωσαν στην ισπανική εφημερίδα ότι την σχετική πρόταση για την παροχή αυξημένης βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στον Ουκρανό πρόεδρο όταν συναντήθηκαν στις 21 Απριλίου, όμως διευκρίνισαν ότι η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της περιπλοκότητάς της. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία, με την Ρωσία να τις κατηγορεί ότι με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται η σύγκρουση και εξοπλίζονται εξτρεμιστικές ομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Drones και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τους πολέμους στην Ευρώπη

Τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τους κανόνες των σύγχρονων πολέμων, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αντίδρασης και μετατοπίζοντας το βάρος από τα όπλα στη γρήγορη λήψη αποφάσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση Ουκρανού από την Ισπανία στη Γερμανία για ρωσική κατασκοπεία

Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας εκδόθηκε από Ισπανία στη Γερμανία και τελεί υπό κράτηση. Συνελήφθη κοντά στην Αλικάντε τον Μάρτιο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τώρα εκδόθηκε βάσει εντάλματος της γερμανικής δικαιοσύνης.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μας εμπνέει το παράδειγμα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις με στήριξη από το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπνέονται από τη νίκη κατά των ναζί και τον ιστορικό αντιφασιστικό αγώνα.