ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από το προεδρικό βήμα στις ΗΠΑ.

«Ένοχος σε τρία λεπτά μπορεί να κριθεί ο Τραμπ», σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κριθεί ένοχος σε «τρία λεπτά με το χρονόμετρο» από τους ενόρκους, δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κριθεί ένοχος μέσα σε «τρία λεπτά με το χρονόμετρο» από τους ενόρκους εάν δικαζόταν ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα ο Δημοκρατικός βουλευτής που διενεργεί τις εργασίες για την πιθανή απαγγελία κατηγοριών στο Κογκρέσο, σε βάρος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος καταγγέλλει «διαδικασία-παρωδία».

«Έχουμε έναν φάκελο - τσιμέντο», δήλωσε στο δίκτυο CNN ο Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Εάν ο φάκελος αυτός παρουσιαζόταν σε σώμα ενόρκων, η ετυμηγορία για την ενοχή του θα εκδιδόταν σε τρία λεπτά με το χρονόμετρο».

Έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αθώος και καταγγέλλει μια αντισυνταγματική έρευνα, μια «φάρσα» εναντίον του, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί.

Έπειτα από δύο μήνες έρευνας στην κάτω βουλή, η δικαστική επιτροπή θα αρχίσει να συντάσσει την επόμενη εβδομάδα το κατηγορητήριο σε βάρος του δισεκατομμυριούχου.

Αυτή η ακρόαση θα είναι «ψεύτικη», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή, και επέκρινε τη δημοσίευση από τους Δημοκρατικούς χθες μιας μεγάλης έκθεσης η οποία θέτει τα ιστορικά θεμέλια που πλαισιώνουν τη διαδικασία καθαίρεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«"Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι, αλλάζεις τους κανόνες!», επέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η έκθεση αυτή, ωστόσο, δεν θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών της δικαστικής επιτροπής, η οποία θα επικεντρωθεί στην έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Πληροφοριών.

Αρκετές κατηγορίες θα μπορούσαν να υπάρξουν: κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του Κογκρέσου και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

Αυτό το νέο βήμα επιταχύνει τη διαδικασία προς την ψηφοφορία στην ολομέλεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την απαγγελία κατηγοριών ("impeachment") σε βάρος του προέδρου, πιθανόν πριν από τα Χριστούγεννα.

Δεδομένης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, ο Τραμπ θα γίνει σίγουρα ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Άντριου Τζόνσον και τον Μπιλ Κλίντον, για τους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο Τραμπ αναμένεται να απαλλαγεί των κατηγοριών κατά τη διάρκεια της πολιτικής δίκης που θα διεξαχθεί στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί είναι πλειοψηφία και τον υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παύση δικηγόρου της ICE για δηλώσεις κατά της υπηρεσίας σε δικαστήριο

Η δικηγόρος Τζούλι Λι απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δημόσια αγανάκτηση για τη μεταχείριση μεταναστών στη Μινεσότα και καταγγελίες ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης αγνοούν δικαστικές εντολές σε πολλές υποθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια κάθειρξη στον Ράιαν Ράουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Ράιαν Ράουθ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2024, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια. Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίπτουν μεταφορά συνομιλιών με Ιράν, αντίθετα με Τεχεράνη

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα του Ιράν για αλλαγή τόπου διεξαγωγής συνομιλιών, επιμένοντας στην Κωνσταντινούπολη αντί για το Ομάν, όπως πρότεινε η Τεχεράνη, σύμφωνα με πληροφορίες του Axios από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμοι για συνομιλίες με Ιράν, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν που θα αφορούν τόσο το πυρηνικό πρόγραμμα όσο και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ έμμεσες διαπραγματεύσεις αναμένονται την Παρασκευή στο Ομάν.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων στη Washington Post - «Σκοτεινή μέρα»

Ο Μάρτι Μπάρον καταδίκασε τις μαζικές απολύσεις στη Washington Post, χαρακτηρίζοντας τη μέρα «από τις πιο σκοτεινές» για την εφημερίδα, ενώ τόνισε ότι θα πληγεί η δημοσιογραφική ποιότητα και η πληροφόρηση του κοινού.