ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για εκτόνωση της έντασης στη Μεσόγειο

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο ζήτημα της αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών και σημείωσε ότι προτρέπουν τους συμμάχους τους να αποφεύγουν την κλιμάκωση της ρητορικής.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Διαφορετική αντιμετώπιση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά λέει αξιωματούχος

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη επισήμανε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφέρουν από το πρόσφατο παρελθόν και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τομ Μπάρακ: Τραμπ και Ερντογάν διατηρούν άριστη επικοινωνία και αρμονία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, δήλωσε ότι Ερντογάν και Τραμπ έχουν άριστη επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό φίλο της Αμερικής, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ο Τραμπ είναι πολύτιμος φίλος – Συνεχής ειλικρινής διάλογος

Ο Ερντογάν τόνισε από τη Νέα Υόρκη τη στενή του σχέση με τον Τραμπ, συνδέοντάς την με την πρόοδο στις διμερείς εμπορικές και αμυντικές σχέσεις, στο πλαίσιο των 100 χρόνων διπλωματικών επαφών Τουρκίας-ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τομ Μπάρακ: Δυνατή χημεία Ερντογάν-Τραμπ, στρατηγική η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Άγκυρας για τις ΗΠΑ και τη στενή σχέση Τραμπ-Ερντογάν, επισημαίνοντας τη διαρκή επικοινωνία των δύο χωρών.
Δασμοί ΗΠΑ σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις μας δεν στοχεύουν την Τουρκία ή το τραπεζικό της σύστημα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα δήλωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις στη Golden Global Investment Bank και δύο θυγατρικές της στοχεύουν μόνο τα συγκεκριμένα ιδρύματα, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Ιράν, όχι τη Τουρκία συνολικά.