ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις στην Ευρώπη να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «πλεονέκτημα», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times.  «Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να μην γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη και η ενίσχυση του πλεονεκτήματος της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα μέχρι στιγμής τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τις προμήθειες τώρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα μπορούσαν να γεμίσουν πριν από τους χειμερινούς μήνες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και ευρύτερα μέτρα για τη ζήτηση [που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη] καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η επιβολή δελτίου φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η λειτουργία παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προσωρινή» την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το χειμώνα.

Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του IEA είπε επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο οποιωνδήποτε πυρηνικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κλείσιμο για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόβουν το αέριο στην Πολωνία οι Ρώσοι, απαιτούν πληρωμή σε ρούβλια

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

BlackRock: Τι θα συμβεί αν διακοπεί ο εφοδιασμός με ρωσικό φυσικό αέριο

O πρόεδρος της θυγατρικής του ομίλου στη Γαλλία εκτιμά ότι η αγορά του φυσικού αερίου θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την τραπεζική αγορά κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η Ρωσία έστελνε σήματα για πιθανή διακοπή προμήθειας αερίου

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά να μην επιδεινώνουμε τις εντάσεις με δηλώσεις ή ενέργειες» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να μεταπείσει τη Ρωσία.