ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις στην Ευρώπη να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «πλεονέκτημα», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times.  «Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να μην γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη και η ενίσχυση του πλεονεκτήματος της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα μέχρι στιγμής τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τις προμήθειες τώρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι αποθήκες θα μπορούσαν να γεμίσουν πριν από τους χειμερινούς μήνες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και ευρύτερα μέτρα για τη ζήτηση [που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη] καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η επιβολή δελτίου φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η λειτουργία παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προσωρινή» την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το χειμώνα.

Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του IEA είπε επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο οποιωνδήποτε πυρηνικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κλείσιμο για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία διαφοροποίησε τις προμήθειες φυσικού αερίου

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας αξιόπιστο εφοδιασμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τελική έγκριση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027

Η ΕΕ ενέκρινε την τελική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027, κάνοντας τον στόχο νόμο. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταψήφισαν το μέτρο, που υιοθετήθηκε στη συνάντηση υπουργών στις Βρυξέλλες.
LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα εξάρτηση: Από το ρωσικό αέριο στο αμερικανικό LNG

Η στροφή της Ευρώπης στο αμερικανικό LNG μείωσε την εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά δημιούργησε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα, με υψηλό κόστος και αυξημένο ρίσκο. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και ποια είναι τα τρωτά σημεία.
Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μείωση 24% στα έσοδα από πετρέλαιο-αέριο, χαμηλό 4ετίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2025 κατά 24%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανήλθαν στα 8,48 τρισεκατομμύρια ρούβλια έναντι 11,13 τρισ. το 2024.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και τριπλασιασμός των εξαγωγών

Το 2025 καταγράφηκε ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα (70,2 TWh), κυρίως λόγω ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 24,8% σε σχέση με το 2024.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ τερματίζει οριστικά τις εισαγωγές ρωσικού αερίου το 2027

Η ΕΕ συμφώνησε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως τα τέλη 2027, με απαγορεύσεις σε ΥΦΑ και αγωγούς να ενεργοποιούνται σταδιακά από το 2026 και μετά, βάσει νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.