ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ενέργεια και Ουκρανία στο «μενού» της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής

Η συζήτηση θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και το ζήτημα της ενέργειας, είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια εις βάθος συζήτηση», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους «27».

Η συζήτηση θα γίνει παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ (2,7% ανάπτυξη για το 2022 σύμφωνα με την Επιτροπή, του πληθωρισμού (6,1% το 2022, σύμφωνα με την Επιτροπή) και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Στο θέμα της ενέργειας, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, ορισμένες χώρες «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης». Αρκετοί ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη Ρώμη να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

reyma-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αργεντινής στον τομέα της ενέργειας

Η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Αργεντινής για τα επόμενα χρόνια διασφαλίζει τη δίκαιη και καθαρή μετάβαση στις δύο ηπείρους, ενώ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις διαρροές μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών αερίων.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.