ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
zelensky
Φώτο: Shutterstock

Β. Ζελένσκι: Να επιβληθούν όλες οι κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς εξαιρέσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως η συνεχής πίεση προς τη Ρωσία μπορεί να την αναγκάσει να αναζητήσει ειρηνική λύση, ενώ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Να υιοθετηθούν όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς εξαιρέσεις και να συνεχιστούν να επιβάλλονται ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που σημείωσε ότι «ναι θα είναι σκληρό για όλον τον κόσμο, αλλά θα είναι πιο σκληρό για τη Ρωσία που θα αναγκαστεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε πως «η  Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει με αυτήν την πολιτική της», υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, την καταπάτηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου».

Όπως τόνισε, «η διπλωματική ή οποιαδήποτε άλλη πίεση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να αναζητήσει πραγματικά την ειρήνη και πρέπει πραγματικά όλοι να ευχόμαστε να πρυτανεύσει η ειρήνη». Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, ο κ. Ζελένσκι επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας για να μπορούμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Προσβλέπουμε στην αύξηση της βοήθειας προς τη χώρα μου και σε άλλους τομείς».

Σε ερώτηση για τη στάση της Λευκορωσίας, απάντησε ότι από εδάφη της Λευκορωσίας εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας. Γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ήταν απόφασή του λαού της Λευκορωσίας και τον κάλεσε να μην παραπλανηθεί και παρασυρθεί η χώρα σε εμπλοκή στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επηρεάζει τους πάντες διότι είμαστε πλέον όλοι ευάλωτοι και σε μία πυρηνική καταστροφή», υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επενδύει τεράστια ποσά, με σκοπό την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης σε βάρος της Ουκρανίας.

Σημείωσε επίσης πως «η Ρωσία χρησιμοποιεί τη δύναμή της καιροσκοπικά για να χτυπήσει τη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενότητα, περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο στον τομέα της ενέργειας. Η Ουκρανία είναι πλέον η υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο ασφαλείας, ώστε να υπάρχει περισσότερη ευθυγράμμιση όλων μας. Δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε καθ' οδόν και πρέπει τα πράγματα να είναι σαφή. Τι πρέπει να κάνουμε για να εμποδίσουμε τη Ρωσία; Τι χρειάζεται να κάνουμε για να εμποδίσουμε την επιθετικότητα που έχει εξαπολύσει; Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα ασφάλειας. Θα έχει η Ουκρανία τα όπλα για να αντισταθεί σε αυτόν που της επετέθη; Προσπαθούμε απεγνωσμένα ώστε να μην υπάρχει πλήρης καταστροφή της χώρας μας, η Ουκρανία να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα εγγυήσεων που θα προστατεύσει την Ουκρανία ώσπου να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα εδάφη μας ως πλατφόρμα για την επιθετική πολιτική της σε άλλες χώρες. Η αντίστασή μας είναι υπέρ όλης της Ευρώπης. Τώρα, πλέον, η Ευρώπη είναι ενωμένη όσο δεν ήταν πριν από πολλά χρόνια. Η Ουκρανία έδωσε το έναυσμα για να ενωθούμε όλοι περισσότερο. Η Ουκρανία, όπως και η Ευρώπη, πρέπει να απεξαρτηθούν πλήρως από τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι εφικτά. Αν αυτή η κρίση δεν μας καταστρέψει θα μας βγάλει πολύ πιο δυνατούς και πιο ασφαλείς και πιο διασυνδεδεμένους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kuleba-Dmitro-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο κατεβάζει την ένταση με την Πολωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι απόρροια των επερχόμενων εκλογών στην Πολωνία και εκτιμά πως σύντομα θα διευθετηθεί το ζήτημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις έπληξαν αποθήκες με σιτηρά σε ουκρανικά λιμάνια

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στις ουκρανικές υποδομές μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα δημητριακά που αποτελούσε εγγύηση για την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών φορτίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.