ΓΔ: 804.99 1.55% Τζίρος: 7.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:17:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αρχίζουν οι εργασίες στον Nord Stream, διακοπή ροής αερίου στη Γερμανία

Όπως είχε ανακοινώσει η Gazprom, κλείνει για ένα δεκαήμερο ο αγωγός Nord Stream καθώς ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης μετά ην απόφαση του Καναδά να στείλει την τουρμπίνα της Siemens στη ρωσική εταιρεία.

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η τουρμπίνα της Siemens που χρησιμοποιείται στο Nord Stream είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Καναδά και Γερμανίας από τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιστρέψει, μετά την επισκευή της, την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, για να καταλήξει στην Gazprom και να μην υπάρχει πλέον πρόφαση για τους Ρώσους, ώστε να διακόψουν ή να μειώσουν την τροφοδοσία μετά τις 21 Ιουλίου, οπότε και θα τελειώσει η προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό. 

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει για ένα δεκαήμερο τον αγωγό Nord Stream για εργασίες συντήρησης, κεντρικό στοιχείο των οποίων είναι η επαναφορά σε λειτουργία της τουρμπίνας που βρισκόταν στον Καναδά. Το μήνυμα προς τους Γερμανούς ήταν αρκετά σαφές: χωρίς την επιστροφή της τουρμπίνας, η Gazprom θα μπορούσε να επικαλεσθεί την έλλειψή της, είτε για να κρατήσει πολύ μειωμένη τη δυναμικότητα του αγωγού, ή ακόμη και για να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. Αυτή η πιθανότητα είχε προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πάνω και από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τις αρχές Μαρτίου, όταν η αγορά βρισκόταν υπό την άμεση επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανεβάσει στο επίπεδο 2 την κατάσταση ενεργειακού συναγερμού και εκφράζονταν φόβοι ότι θα έπρεπε να ανεβεί στο 3, όπου περιλαμβάνεται και η χορήγηση αερίου με δελτίο στη βιομηχανία.

Τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν σε εξέλιξη δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανών και Καναδών για την επίμαχη τουρμπίνα, με τη γερμανική πλευρά να ζητά την επιστροφή της σε γερμανικό έδαφος, ώστε από εκεί να σταλεί στους Ρώσους για τη συντήρηση του Nord Stream, με μια παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, στην οποία αντιδρούσαν έντονα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η ουκρανική ομογένεια στον Καναδά.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να υποστηριχθεί «η ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ο Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από συζητήσεις με «τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας» και με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA).

Όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή της τουρμπίνας θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, ώστε να διευκολυνθεί η ενίσχυση των αποθεμάτων της Ευρώπης για τον χειμώνα, από το 60% περίπου σήμερα, στον στόχο του 90%. Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιστραφεί ο στρόβιλος.

Ο Καναδάς δέχθηκε τα γερμανικά επιχειρήματα, που προτάσσουν την ανάγκη να αποτραπεί μια κορύφωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως τονίζεται από την καναδική κυβέρνηση, «εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη παροχή φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι Γερμανοί θα κινδυνεύουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει ο Nord Stream για τρεις ημέρες, το πρώτο τεστ για την Ευρώπη

Μια τριήμερη διακοπή του αγωγού, βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα Τετάρτη και οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η Μόσχα θα βρει άλλη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονες μεταβολές στις τιμές φυσικού αερίου λόγω των φόβων για επάρκεια

Μετά από μια σύντομη πτώση, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέλθει στα 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν η Gazprom ανοίξει και πάλι την στρόφιγγα μετά τις 21 Ιουλίου.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.