ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κλείνει ο Nord Stream για τρεις ημέρες, το πρώτο τεστ για την Ευρώπη

Μια τριήμερη διακοπή του αγωγού, βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα Τετάρτη και οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η Μόσχα θα βρει άλλη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος, δελτίων και σοβαρής ύφεσης, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου, και η επόμενη εξέταση της πραγματικότητας είναι κοντά. 

Μια τριήμερη διακοπή του αγωγού Nord Stream - βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση - ξεκινά σήμερα Τετάρτη και οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η Μόσχα θα βρει άλλη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες, θέτοντας την περιοχή στο έλεος του καιρού.

Λίγες ώρες πριν από τη διακοπή, η Gazprom έδωσε έναν ανησυχητικό τόνο ενημερώνοντας τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie SA ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις από την Πέμπτη λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές. Η κίνηση αυτή διευρύνει τις περικοπές στην ήπειρο, καθώς η Μόσχα αντιδρά για τις κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το χειρότερο σενάριο θα συνεπαγόταν πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την περιοχή και πρόωρο ψύχος. Με λίγες εναλλακτικές προμήθειες διαθέσιμες, η αύξηση της ζήτησης θέρμανσης θα εκτόξευε τις τιμές σε νέα ύψη, γεγονός που θα μπορούσε να υποδαυλίσει κοινωνικές αναταραχές και να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. 

Η Gazprom αναφέρει ότι απαιτείται συντήρηση ρουτίνας και επιθεωρήσεις σε έναν σταθμό συμπίεσης του Nord Stream. Πρόκειται για την τελευταία δόση ενός παιχνιδιού γάτας και ποντικιού μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ευρώπης, καθώς οι σταδιακές περικοπές στην προμήθεια έχουν αυξήσει την ένταση στις αγορές ενέργειας. Οι εργασίες έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από μια μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας το καλοκαίρι και με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου να πλησιάζουν.

Το Κρεμλίνο δείχνει με το δάχτυλο την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι κυρώσεις είναι το μόνο εμπόδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Μια εφεδρική τουρμπίνα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις παραδόσεις έχει κολλήσει στο κενό, με τη Μόσχα και το Βερολίνο να διαφωνούν για το ποια έγγραφα χρειάζονται για να μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία. 

«Υπάρχει εγγύηση ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν παρεμποδίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Οι ροές του Nord Stream επρόκειτο να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης. Οι τιμές δείχνουν ότι η αγορά βλέπει πιθανότητα 30% ότι οι παραδόσεις μέσω της κύριας ρωσικής σύνδεσης φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν θα επιστρέψουν ακόμη και στα δραστικά μειωμένα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τον Leon Izbicki, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd.

Η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Εκεί συνδέεται ο Nord Stream με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, και τα σπίτια και τα εργοστάσια της χώρας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το καύσιμο μετά από δεκαετίες οικοδόμησης εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 20% και να εξασφαλίσει πρόσθετες προμήθειες για να αντέξει την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης, σύμφωνα με τον Κλάους Μιούλερ, πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. 

«Αν μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, έχουμε μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο», δήλωσε στην εφημερίδα Muenchner Merkur την περασμένη εβδομάδα. «Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα».

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτα κατά 83% και ακόμη και η επίτευξη του στόχου της χώρας για 95% θα κάλυπτε λιγότερο από τρεις μήνες ζήτησης για θέρμανση, βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια, εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες, δήλωσε ο Μιούλερ. Η υπηρεσία του, γνωστή ως BNetzA, θα ελέγχει τη διανομή φυσικού αερίου εάν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γερμανία στέλνουν οι Σουηδοί τον φάκελο για τον Nord Stream

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022.