ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Πάλι στα ύψη το φυσικό αέριο, «καίει» το ρεύμα στην ελληνική αγορά

Άλμα 10% έκανε η τιμή του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει στη Ρωσία τη νομιμότητα για τον αγωγό Nord Stream 2. Στα 254 ευρώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Ανησυχητική τροπή παίρνει η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, καθώς η νέα εμπλοκή στην αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2, προκαλεί ανησυχίες για μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom και οδηγεί σε νέα εκτίναξη της τιμής του αερίου. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες καταναλωτές επιβεβαιώνεται και πάλι ότι υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση, με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να εκτινάσσεται πάλι στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης.

Η αρμόδια γερμανική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη διαδικασία πιστοποίησης για τον αγωγό, μέχρι συμμορφωθεί πλήρως η Gazprom με την απαίτηση της νομοθεσίας να εδρεύει στη Γερμανία η εταιρεία που ελέγχει τον αγωγό. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μία ακόμη κόντρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και εκφράζονται φόβοι ότι η Μόσχα θα υπαναχωρήσει έναντι της αρχικής υπόσχεσης για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Η ημερήσια πορεία του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας 

 

Οι τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη παίρνουν και πάλι την ανιούσα, διαψεύδοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση. Στην Ελλάδα, η αυριανή τιμή χονδρικής εκτινάχθηκε πάνω από τα 254 ευρώ/μεγαβατώρα και είναι η υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πολύ υψηλές είναι οι τιμές και σε όλες τις γειτονικές μας χώρες.

revma_16112021

 

Το θρίλερ με τη Ρωσία

Όπως ξεκαθαρίζει η γερμανική ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια (Bundesnetzagentur) δεν μπορεί να δώσει πιστοποίηση στον αγωγό από τη στιγμή που η εταιρεία που έχει δημιουργήσει η Gazprom έχει έδρα την Ελβετία και όχι τη Γερμανία.

«Μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων, η Bundesnetzagentur κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 μόνο εάν η εταιρεία που τον διαχειρίζεται λειτουργούσε υπό το καθεστώς του γερμανικού νομικού συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ανακοίνωση δεν είχε επίπτωση μόνο στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και στη μετοχή της Gazprom η οποία υποχώρησε 2%. 

Πάντως η Nord Stream 2 AG έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει μία θυγατρική στη Γερμανία προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της γερμανικής υπηρεσίας, αλλά αυτό θα γίνει αφού έχει ολοκληρωθεί πλήρως η όλη διαδικασία, γεγονός που θα καθυστερήσει περαιτέρω την πιστοποίηση. Βάσει του γερμανικού νομικού καθεστώτος η Bundesnetzagentur έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες, αφού δημιουργηθεί η θυγατρική, προκειμένου να εκδώσει τη νέα της απόφαση. 

Πέραν από την ολλανδική αγορά, πορεία ισχυρής ανόδου εμφάνισαν οι τιμές φυσικού αερίου και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με τα συμβόλαια φυσικού αερίου στη Βρετανία για παράδοση τον Δεκέμβριο να ενισχύονται 10%, στις 2,24 στερλίνες. Το ολλανδικό φυσικό αέριο, που αποτελεί δείκτη αναφοράς (benchmark) για την Ευρώπη ενισχύθηκε ακόμη και περισσότερο από 10% φθάνοντας έως τα 87,81 ευρώ, κοντά σε νέο υψηλό ενός μήνα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η εμπλοκή στην πιστοποίηση του αγωγού θα προκαλέσει «αντίποινα» από τη Ρωσία με περιορισμό της παροχής αερίου, που είχε αρχίσει να αυξάνεται μετά τις 8 Νοεμβρίου. Αν και στο παρελθόν από τη Μόσχα έχει γίνει σύνδεση της αδειοδότησης του αγωγού με την αύξηση των προμηθειών προς την Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του για το θέμα, είχε δώσει εντολή στην Gazprom να αρχίσει την αύξηση παροχής προς την Ευρώπη, με μόνη προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η θέση της Ρωσίας δεν είναι εύκολη, όπως εκτιμούν αναλυτές, καθώς αν προχωρήσει σε μείωση των ποσοτήτων που κατευθύνονται στην Ευρώπη θα έχει επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιεί τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου ως όπλο για να επιτύχει πολιτικούς σκοπούς άσχετους με την ενεργειακή αγορά. Αυτό θα οδηγούσε σε μια σοβαρή κρίση στη σχέση με την Ε.Ε., που ήδη έχει δώσει εντολή στην Κομισιόν να ερευνήσει αν θα πρέπει να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στην Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπό κρατική κηδεμονία εταιρείες ενέργειας αν υπάρξουν ελλείψεις

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και με τις νέες διατάξεις θα μπορεί να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες.
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μειωμένες ροές οφείλονται σε προβλήματα στη μία πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με την Ουκρανία να απαντά ότι μπορεί να υπάρξει ανακατεύθυνση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες ενεργειακές εταιρείες σκέφτονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια.