ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kalliergeies-klimatiki allagi
Φώτο: Shutterstock

Οι χώρες του Ειρηνικού ζητούν λήψη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Στο φετινό Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού οι ηγέτες των χωρών να υπογραμμίζουν ότι έχει περάσει ο χρόνος όπου μπορεί να αποφευχθεί το σενάριο για να βρεθούν τα νησιά κάτω από το επίπεδο του νερού ή να γίνουν ακατοίκητα λόγω των καιρικών φαινομένων.

Τα νησιά του Ειρηνικού, ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, ζήτησαν σήμερα να αναληφθεί «άμεση και γρήγορη» παγκόσμια δράση, υπογραμμίζοντας, μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και την παγκόσμια τάξη «που βασίζεται σε κανόνες».

Στη σύνοδό τους που διεξάγεται στη Σούβα, πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι, οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού υπογράμμισαν ότι είναι πεπερασμένος ο χρόνος για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο», το οποίο θα ήταν οι χώρες τους, πολλές από τις οποίες βρίσκονται λίγο κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, να βρεθούν κάτω από το νερό ή να γίνουν ακατοίκητες λόγω των ολοένα και πιο σφοδρών καταιγίδων.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των δυσοίωνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», υπενθύμισαν οι ηγέτες των χωρών αυτών σε κοινό στρατηγικό τους έγγραφο για το 2050, το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών. Επίσης ζήτησαν να αναληφθεί «άμεση, ισχυρή δράση που θα φέρει την αλλαγή» σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο.

Το φετινό Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού ήταν το πιο σημαντικό εδώ και χρόνια: η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στα νησιά αυτά με χαμηλό υψόμετρο και το φόρουμ δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιηθεί επί δύο χρόνια λόγω της πανδημίας covid-19.

Εξάλλου η σύνοδος σημαδεύτηκε από τη μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την παροχή 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες του Ειρηνικού και παράλληλα επεσήμανε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εγκαινιάσει δύο νέες πρεσβείες, μία στην Τόνγκα και μία στο Κιριμπάτι.

Η Κίνα δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή, αναπτύσσοντας εκεί κρατικές της εταιρείες και ασκώντας διπλωματία μέσω επενδύσεων. Το Πεκίνο υπέγραψε νωρίτερα φέτος μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα, με τον πρωθυπουργό Μανασέχ Σογκαβάρε να διαβεβαιώνει τους εταίρους του στο περιθώριο του φόρουμ ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στη χώρα του.

Η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης θα καθιστούσε τα νησιά του Σολομώντα «εχθρό» του Ειρηνικού και «θα έκανε τη χώρα μας και τον λαό μας ενδεχόμενους στόχους στρατιωτικών πληγμάτων», δήλωσε ο Σογκαβάρε μιλώντας τον τηλεοπτικό δίκτυο RNZ Pacific.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελλείψεις προϊόντων και πληθωρισμός οι μεγάλες ανησυχίες για το 2022

Από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, η πανδημία ισοπέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα τις οικονομίες όλων των χωρών την άνοιξη του 2020. Δυόμιση χρόνια αργότερα, η έξοδος από την κρίση δεν είναι ομοιόμορφη.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί πολύ στενά τις διαδηλώσεις στην Κίνα

Η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ μιλώντας στον Τύπο, μετά τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Γκεοργκίεβα σε ΗΠΑ - Κίνα να μην διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτρέψουν στο εμπόριο να λειτουργήσει, καθώς η άρση των εμποδίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Οι δίαυλοι με την Κίνα είναι αναγκαίο να παραμείνουν ανοιχτοί

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στην Ταϊβάν και της διασφάλισης ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.