ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
klima
Pixabay

Κλιματική αλλαγή και εκτεταμένη ξηρασία απειλούν τη διεθνή οικονομία

Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα «βλέπουν» βασικά ποτάμια, που χρησιμεύουν και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, να μετατρέπονται σε λάσπη, καταστρέφοντας εμπόριο και γεωργία.

Τα ποτάμια σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία και την Κίνα, τα νερά έχουν υποχωρήσει, αφήνοντας μόνο άγονες όχθες από λάσπη και λασπωμένη άμμο. Τα κανάλια είναι άδεια. Οι δεξαμενές έχουν μετατραπεί σε κενά δοχεία.

Ο κόσμος βρίσκεται πλήρως υπό την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις. Η απώλεια υδάτινων οδών σημαίνει σοβαρό κίνδυνο για τις ναυτιλιακές διαδρομές, τη γεωργία, τον ενεργειακό εφοδιασμό - ακόμη και για το πόσιμο νερό.

Ποταμοί που ήταν κρίσιμοι για το εμπόριο επί αιώνες, έχουν πλέον συρρικνωθεί, απειλώντας την παγκόσμια διακίνηση χημικών ουσιών, καυσίμων, τροφίμων και άλλων αγαθών.

Ο Ρήνος - πυλώνας των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας - ήταν κατά περιόδους σχεδόν αδιάβατος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Δούναβης, ο οποίος ελίσσεται περίπου 2.900 χιλιόμετρα μέσω της κεντρικής Ευρώπης προς τη Μαύρη Θάλασσα, έχει επίσης υποχωρήσει. Το εμπόριο στα ποτάμια και τα κανάλια της Ευρώπης συνεισφέρει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της περιοχής μόνο από τη μεταφορά αγαθών.

Στην Κίνα, ένα ακραίο καλοκαίρι επιβάρυνε το μεγαλύτερο ποτάμι της Ασίας, τον Γιανγκτσέ. Η μείωση της στάθμης του νερού περιόρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά βασικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μεγαλουπόλεις, όπως η Σαγκάη, σβήνουν τα φώτα για να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας και η Tesla έχει προειδοποιήσει για διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού του τοπικού εργοστασίου της. Η Toyota Motor και η Contemporary Amperex Technology, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, έχουν αναγκαστεί να κλείσουν εργοστάσια.

Η ξηρασία που πλήττει τον ποταμό Κολοράντο - πηγή νερού για 40 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ Ντένβερ και Λος Άντζελες - έχει γίνει τόσο ακραία που ένας δεύτερος γύρος δραστικών περικοπών νερού πλήττει την Αριζόνα, τη Νεβάδα και το Μεξικό. Ο ποταμός και οι παραπόταμοί του αρδεύουν περίπου 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γης, δημιουργώντας περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε γεωργικά και οικονομικά οφέλη. Τα νερά που υποχωρούν στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πτώματα και αποτυπώματα δεινοσαύρων που ήταν βυθισμένα ίσως για εκατομμύρια χρόνια.

Γιατί συρρικνώνονται τα ποτάμια;

Οι λόγοι για τους οποίους οι παγκόσμιες υδάτινες οδοί έχουν στεγνώσει είναι πολύπλοκοι. Υπάρχει ο αντίκτυπος του καιρικού φαινομένου La Nina, η παρατεταμένη ξηρασία σε πολλές περιοχές, αλλά και η απλή κακή τύχη. Αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας που είναι η κλιματική αλλαγή.

«Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που οδηγούν σε αυτό το ιδιαίτερα ακραίο γεγονός», δήλωσε ο Daniel Swain, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. «Αλλά υπάρχει σαφώς ένας ρόλος για την κλιματική αλλαγή, η οποία κατέστησε πολλαπλά υποκείμενα, ρεκόρ και σε ορισμένες περιπτώσεις, ρεκόρ καύσωνα δραματικά πιο πιθανά».

Η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης έχει ως αποτέλεσμα οι οροσειρές να παίρνουν λιγότερο χιόνι, αφήνοντας λιγότερο νερό να ρέει στα ρέματα το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του λιωσίματος, δήλωσε η Isla Simpson, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Boulder του Κολοράντο. Το χιόνι στα βουνά είναι η δεξαμενή της φύσης. Όταν οι χιονοπτώσεις μειώνονται, η πηγή πολλών ποταμών -από τις ΗΠΑ έως την Κίνα και από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή- εξαφανίζεται, δήλωσε ο Swain του UCLA.

«Η απώλεια του χιονιού και των ορεινών παγετώνων στις Άλπεις ήταν εξαιρετική και αυτό το καλοκαίρι, σοκάροντας ακόμη και έμπειρους κλιματολόγους και ειδικούς στους παγετώνες», σημείωσε  ο Swain.

Το φαινόμενο La Nina, ανατρέπει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, φέρνοντας ισχυρές βροχές σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες. Ο κόσμος βρίσκεται στη δεύτερη συνεχόμενη επέλαση του φαινομένου και οι πιθανότητες αυξάνονται ότι το 2023 θα έχουμε άλλη μία.

«Η συνεχιζόμενη και ισχυρή επέλαση του La Nina συνδέει τις ξηρασίες και τις χαμηλές ροές ποταμών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το νότιο ημισφαίριο», δήλωσε ο Richard Seager, ερευνητής καθηγητής στο Lamont Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι υψηλότερες και μάλιστα σε ιστορικό επίπεδο θερμοκρασίες στον κόσμο σημαίνουν επίσης ότι οι υδάτινες οδοί κυριολεκτικά εξατμίζονται. Ή όπως το θέτει ο Seager, η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας «απορροφά περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια της γης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Το «μακρύ χέρι» του ΚΚ Κίνας στις διεθνείς business και... ο Πειραιάς

Υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τσινπίνγκ το Πεκίνο δεν ελέγχει μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικές με μεγάλη εμβέλεια στην παγκόσμια οικονομία. Πώς έγινε ο Πειραιάς μέσω της Cosco σημείο... απόβασης στην Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στην πολιτική με υπερσυντηρητική ατζέντα

Μελέτη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Northwestern δείχνει ότι το 11% των super rich έχουν θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές ή έχουν γίνει πολιτικοί και, κατά κανόνα, ακολουθούν υπερσυντηρητική πολιτική γραμμή.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί το σχέδιο των ΗΠΑ για το κλίμα είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη

Ο επικεφαλής της Airbus Γκιγιόμ Φορί υπογράμμισε πως το σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν θα προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Ευρώπη επιλέγει ημίμετρα, χάνοντας έδαφος στην κούρσα.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς «φρενάρουν» οι Αμερικανοί την Κίνα με την απαγόρευση στα μικροτσίπ

Μόνο με ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον θα εξάγονται πλέον κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες στην Κίνα. Στόχος, να συγκρατηθεί η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη του μεγάλου ανταγωνιστή.