Οι Κινέζοι τουρίστες έρχονται να σώσουν το φετινό καλοκαίρι τον ευρωπαϊκό τουρισμό, προκαλώντας ανακούφιση στον κλάδο σε μια ακόμη χρονιά που αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), το 72% των Κινέζων που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με το ποσοστό να αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2024 αντανακλώντας την υψηλότερη ζήτηση από Κινέζους ταξιδιώτες μετά την πανδημία.
Η είδηση αυτή φαίνεται να φέρνει ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC, το ποσοστό των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν ταξίδι στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχει μειωθεί από 41% το 2024 σε 39% το 2025, με ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Ιαπωνία να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός είχε σταματήσει το 2020. Αποτελούσε έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα στην Ευρώπη, με τους Κινέζους ταξιδιώτες να έρχονται δεύτεροι μετά τους Αμερικανούς σε δαπάνες.
Το υψηλό ταξιδιωτικό κόστος παραμένει το κορυφαίο εμπόδιο σε όλες τις αγορές, το οποίο αναφέρουν σχεδόν οι μισοί από όσους δεν σχεδιάζουν ένα ευρωπαϊκό ταξίδι. Ωστόσο, αυξάνεται το ενδιαφέρον για ταξίδια νωρίτερα το καλοκαίρι και οι ταξιδιώτες μετατοπίζονται σε μεσαίου προϋπολογισμού ημερήσιες δαπάνες με βασικές προτεραιότητες τα τρόφιμα, τις δραστηριότητες και τα ψώνια, καθώς το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει παγκοσμίως, κάνει πιο «μαζεμένους» τους τουρίστες.
Ειδικότερα, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών ερωτηθέντων του ETC σχεδιάζουν ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή 7% λιγότεροι από ό,τι το 2024 με τη Βραζιλία να υποχωρεί κατά 6%, ενώ Καναδάς και Ιαπωνία κατά 5%.
Το υψηλό κόστος παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυτές τις αγορές, καταγράφοντας αύξηση 7% στις απαντήσεις σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τιμές εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και των αλλαγών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Επίσης, ο περιορισμένος χρόνος διακοπών και η προτίμηση για εγχώριες διακοπές παραμένουν επίσης σημαντικοί παράγοντες, ιδίως στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παραμένουν μήνες αιχμής για το 46% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που σχεδιάζουν να δαπανήσουν πάνω από 200 ευρώ την ημέρα έχει μειωθεί κατά 11%, ενώ εκείνοι που αναμένουν να δαπανήσουν 100-200 ευρώ την ημέρα έχουν αυξηθεί στο 40%.
Σε όλες τις αγορές, το φαγητό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του προϋπολογισμού (65%), ακολουθούμενη από τις τουριστικές δραστηριότητες και τα ψώνια. Οι προϋπολογισμοί για τις μεταφορές (41%) είναι επίσης σημαντικοί, γεγονός που πιθανότατα αντικατοπτρίζει τον υψηλό αριθμό των ταξιδιών πολλαπλών προορισμών που σχεδιάζονται - μια τάση που συνεχίζει να καθορίζει την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών ταξιδιών.
Διψήφια αύξηση από Κίνα, χαμηλά ο πήχης των εσόδων
Οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν 251 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από το 2020. Αυτό καθιστά την Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά όσον αφορά τις συνολικές τουριστικές δαπάνες, ακόμη και αν μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών δαπανήθηκε σε ταξίδια εντός της Ασίας.
Αλλά υπάρχει μια σημαντική παγίδα στα ευρήματα του ETC. Οι Κινέζοι τουρίστες δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν όπως παλιά. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, μιας και μέχρι πρότινος αποτελούσαν από τους high spenders της ευρωπαϊκής αγοράς καθώς στόχευαν στις αγορές πολυτελών ειδών,
Ωστόσο μόλις το 29% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα, μια πτώση 44% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, και η πλειοψηφία των Κινέζων ταξιδιωτών -54%- σκοπεύουν να περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους μεταξύ 100 και 200 ευρώ την ημέρα.
Ακόμα και έτσι, τουλάχιστον το 53% των Κινέζων ερωτηθέντων στην έκθεση της ETC δηλώνουν ότι τα ψώνια θα παίξουν τουλάχιστον κάποιο ρόλο στα ταξίδια τους, ενώ οι προϋπολογισμοί είναι πιο γενναιόδωροι μεταξύ των επαγγελματιών ταξιδιωτών, το 36% των οποίων αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα.
Ο Εντουάρντο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της ETC, βλέπει λόγους για αισιοδοξία. «Αν και η ανάκαμψη από την Κίνα ήταν πιο σταδιακή από ό,τι σε άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, η δυναμική είναι σαφώς αυξανόμενη», λέει. Η οικοδόμηση των επιχειρήσεων με αυτούς τους ταξιδιώτες, προσθέτει, «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς».