ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην απειλούν με τη χρήση βίας

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Για ειρηνικούς σκοπούς το πυρηνικό πρόγραμμα λέει το Ιράν.

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην απειλούν το Ιράν με τη χρήση βίας, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές (το Ισραήλ) ξέρουν πολύ καλά το τίμημα αν χρησιμοποιήσουν τη λέξη 'βία' εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμπολφαζί Σεκαρτσί, εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. «Ο Μπάιντεν πρέπει να ήταν μισοκοιμισμένος όταν απείλησε το Ιράν», είπε και πρόσθεσε, «Προσέχετε τα παντελόνια των στρατιωτών σας -- μπορεί να βραχούν στον Περσικό!».

Ερωτηθείς από την ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα αν οι δηλώσεις του ότι θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Αν αυτό ήταν η τελευταία καταφυγή, ναι».

Χθες, Πέμπτη, ο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προφανώς σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις του Ισραήλ για μια «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή» εκ μέρους των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη κατέληξε σε συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2018 βάσει της οποίας περιόρισε το πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς της συμφωνίας περίπου έναν χρόνο αργότερα. Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

washighton, usa, kapitolio
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ για την προμήθεια UAVs στη Ρωσία

Οι κυρώσεις έχουν σε πρώτο πλάνο τους Φρουρούς της Επανάστασης, που ήδη είναι στόχος σειράς τιμωρητικών μέτρων συνδεόμενων με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο συντηρητικός Τύπος επιχαίρει για την επίθεση κατά του Ρούσντι

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου. Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης τον χαρακτήρισαν «αποστάτη».
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ δηλώνουν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο.