ΓΔ: 2449.22 -0.43% Τζίρος: 10.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:40:39
Japan
Shutterstock

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία: 200.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σφοδρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Γέφυρες κατέρρευσαν και ποταμοί υπερχείλισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν σήμερα τη βόρεια Ιαπωνία οδηγώντας στην απομάκρυνση 200.000 κατοίκων. Σε τηλεοπτικά πλάνα φαίνεται μια μάζα από κομμένα δέντρα να έχει παρασυρθεί από ποτάμια λάσπης σε μια ορεινή κατοικημένη περιοχή.

Δύο άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πλημμυρών.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι εκδόθηκαν προαιρετικές συστάσεις για την απομάκρυνση 200.000 κατοίκων από πέντε νομούς: Νιιγκάτα, Γιαμαγκάτα, Φουκουσίμα, Ισικάουα και Φουκούι. Άλλα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν σπίτια πλημμυρισμένα από έναν ποταμό που υπερχείλισε και έναν χείμαρρο από λάσπες να φθάνει στο ύψος μιας γέφυρας.

Κάποια τρένα υψηλής ταχύτητας (τα λεγόμενα "σινκανσέν") ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους στις πληγείσες περιοχές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σφοδρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το 2021 οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια καταστροφική κατολίσθηση στο θέρετρο Ατάμι της κεντρικής Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι.

Και το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρκούδα σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση θανατηφόρων επιθέσεων αρκούδων στην Ιαπωνία σύμφωνα με αξιωματούχους

Στην Ιαπωνία, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός με ενδείξεις επίθεσης αρκούδας, ενώ οι αρχές σε περιοχή της Αομόρι προειδοποιούν για αύξηση των περιστατικών και καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα βουνά.
Ηλεκτρονικό κύκλωμα Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επιβάλλει νέους περιορισμούς εξαγωγών σε 20 ιαπωνικές εταιρείες

Η Κίνα πρόσθεσε 20 ιαπωνικές εταιρείες στη λίστα ελέγχου εξαγωγών, απαγορεύοντάς τους πρόσβαση σε κινεζικά αγαθά διπλής χρήσης, λόγω της «επαναστρατιωτικοποίησης» που αποδίδει στο Τόκιο το Πεκίνο.
Ισχυρή καταιγίδα βροχής
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία σε ετοιμότητα για δύο καταιγίδες, δύο νεκροί στην Ταϊβάν

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ιάπωνες κλήθηκαν να εκκενώσουν λόγω δύο τροπικών καταιγίδων, ενώ ισχυρές βροχές και ο τυφώνας Mekkhala έπληξαν την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, με πλημμύρες και δύο νεκρούς.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ιαπωνία λόγω επικείμενων καταιγίδων

Περισσότερες από 100 πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ιαπωνία λόγω δύο τροπικών καταιγίδων. Οι αρχές καλούν κατοίκους περιοχών να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενόψει κινδύνων πλημμυρών και κατολισθήσεων, καθώς η καταιγίδα Μεκχάλα πλησιάζει.
Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Ναγκασάκι: Εκκένωση χιλιάδων κατοίκων λόγω κινδύνου κατολισθήσεων

Οι αρχές της Ναγκασάκι κάλεσαν σχεδόν 380.000 κατοίκους να εκκενώσουν λόγω έντονων βροχοπτώσεων, κινδύνου κατολισθήσεων και πλημμυρών. Κηρύχθηκε υψηλός συναγερμός, ενώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού στη νοτιοδυτική Κιούσου.