ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Pixabay

Αργεντινή: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 46,2% στο επτάμηνο του 2022

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει διψήφιο μηνιαίο πληθωρισμό εδώ και δυο δεκαετίες. Το 2021, η αύξηση των τιμών έφθασε το 50,9%.

Η Αργεντινή κατέγραψε τον Ιούλιο πληθωρισμό 7,4%, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και είκοσι χρόνια, που σημαίνει ότι το κόστος ζωής συνεχίζει να πετάει, αυξήθηκε κατά 46,2% τους επτά μήνες του 2022, με φόντο εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ο δείκτης, που ανακοίνωσε χθες το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), επιδεινώθηκε περαιτέρω σε σύγκριση με τον Ιούνιο (5,3%): ο πληθωρισμός αθροιστικά σε έναν χρόνο έφθασε έτσι το 71%, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο.

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει διψήφιο μηνιαίο πληθωρισμό εδώ και δυο δεκαετίες. Το 2021, η αύξηση των τιμών έφθασε το 50,9%.

Βασιζόμενη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού (7,4%), η κυβέρνηση ήλπιζε να τον περιορίσει το 2022, με σειρά μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κλειδιά εξάλλου της συμφωνίας με το ΔΝΤ τον Μάρτιο για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις και η πορεία του πέσο έσβησαν τις όποιες ελπίδες. Αρκετοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι ο δείκτης θα κυμανθεί μεταξύ του 90 και του 100% το 2022.

Ο πυρετώδης Ιούλιος επέτεινε την αναταραχή, με την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και αρχιτέκτονα της συμφωνίας με το ΔΝΤ, του Μαρτίν Γκουσμάν, την σύντομη θητεία στον θώκο της οικονομολόγου Σιλβίνας Μπατάκις, κατόπιν τον διορισμό πριν από οκτώ ημέρες πολύ πιο έμπειρου πολιτικού -του Σέρχιο Μάσα, πρώην προέδρου της Βουλής- στο αξίωμα, για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Με την οικονομία να έχει de facto δύο νομίσματα, καθώς πολλοί στην Αργεντινή κάνουν λογαριασμούς και αποταμιεύουν σε δολάρια, το πέσο κατρακύλησε μέσα σ’ έναν μήνα από τα 220-230 στα 295-300 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Γίνονται ολοένα περισσότερες διαδηλώσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα, με κεντρικό αίτημα να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Ο επίσημος δείκτης της φτώχειας στην Αργεντινή βρίσκεται στο 37%. Υπάρχει πάντως δίχτυ ασφαλείας επιδομάτων, βοηθημάτων και οργανώσεων πρόνοιας που δεν έχει στην πραγματικότητα σύγκριση στη Λατινική Αμερική.

Με αίτημα να διπλασιαστεί ο κατώτερος μισθός στα 105.000 πέσος (744 δολάρια), αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια, στο Μπουένος Άιρες προχθές Τετάρτη, κι εκατοντάδες από αυτούς κατασκήνωσαν και πέρασαν τη νύχτα μπροστά στο κτίριο της προεδρίας, κατόπιν καλέσματος οργανώσεων αριστερότερα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Argentina-Kinitopoiiseis
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας

Το κέντρο της πόλης παρέλυσε, λεωφόροι που οδηγούν στην εμβληματική Πλατεία Μαΐου ήταν γεμάτες από πλήθη κόσμου, σε μια από τις συγκεντρώσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών για την επέτειο αυτή.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
Papas-Fragiskos
ΔΙΕΘΝΗ

Τον πρόεδρο της Αργεντινής συνάντησε για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος

Προτού θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο Χαβιέρ Μιλέι είχε προσβάλει τον Φραγκίσκο με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, ωστόσο έχει ρίξει τους τόνους από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Σχόλια του Χαβιέρ Μιλέι προκαλούν κρίση μεταξύ Αργεντινής και Κολομβίας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Πατρίσια Χανιότ, ο πρόεδρος της Αργεντινής αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο «κομμουνιστή δολοφόνο που καταστρέφει την χώρα του».