ΓΔ: 916.41 0.11% Τζίρος: 22.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία αρχίζει να παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην Ουγγαρία

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση κοινοτικής οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης» για το φυσικό αέριο.

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η Ρωσία άρχισε να της παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από ό,τι προβλεπόταν στις προϋπάρχουσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, μετά την επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στη Μόσχα στον Ιούλιο. Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «επέτρεψαν να καταλήξουμε σε συμφωνία» με αποτέλεσμα η ρωσική επιχείρηση Gazprom να αρχίσει να παραδίδει από προχθές Παρασκευή «υψηλότερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται στη σύμβαση». «Είναι καθήκον της ουγγρικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με αέριο, και ανερχόμαστε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε μέσω Facebook ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ, ο Τάμας Μέντσερ.

Ως τα τέλη Αυγούστου, επιπλέον ποσότητα 2,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα θα φθάνει από τον νότο, μέσω του αγωγού Turkstream, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες του Σεπτεμβρίου. Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη Μόσχα τον Ιούλιο, προκειμένου να συζητήσει την αγορά 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου επιπλέον, πέραν των 4,5 δισεκατομμυρίων που προμηθευόταν η Βουδαπέστη σε ετήσια βάση προτού ξεσπάσει η σύρραξη στην Ουκρανία. «Υπό το φως όσων γνωρίζουμε για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι σαφές ότι η εξασφάλιση τόσο μεγάλης ποσότητας θα ήταν αδύνατη χωρίς ρωσικές πηγές», σχολίασε ο κ. Μέντσερ, αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Σιγιάρτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να θέτει σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα σχέδιο με σκοπό να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση αερίου στα κράτη μέλη της, για να αντιμετωπιστεί η απογείωση των τιμών της ενέργειας που αποδίδεται στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση της οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης». Η Ουγγαρία, που εξαρτάται από το αέριο που προμηθεύεται απευθείας μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ζήτησε καθεστώς εξαίρεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο κατά της ανανέωσης των κυρώσεων για τη Ρωσία

Η Βουδαπέστη αξιώνει ότι για να άρει την απειλή αυτή πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία υπέγραψε νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η συμφωνία από ρωσικής πλευράς υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ και προβλέπει ότι η εταιρεία θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Eπεκτείνεται το πλαφόν στις τιμές αερίου και βασικών τροφίμων

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της χώρας, έχει επικρίνει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να εξασθενίσει ουσιαστικά τη Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

Το ρήγμα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο ήρθε με τόση ταχύτητα που λίγοι θα το θεωρούσαν δυνατό ακόμη και τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.
USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετες στη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας στο φυσικό αέριο οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ σημείωσε πως οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους όπως την Τουρκία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία και να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ενεργειακή τους ασφάλεια.