ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία αρχίζει να παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην Ουγγαρία

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση κοινοτικής οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης» για το φυσικό αέριο.

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η Ρωσία άρχισε να της παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από ό,τι προβλεπόταν στις προϋπάρχουσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, μετά την επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στη Μόσχα στον Ιούλιο. Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «επέτρεψαν να καταλήξουμε σε συμφωνία» με αποτέλεσμα η ρωσική επιχείρηση Gazprom να αρχίσει να παραδίδει από προχθές Παρασκευή «υψηλότερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται στη σύμβαση». «Είναι καθήκον της ουγγρικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με αέριο, και ανερχόμαστε στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε μέσω Facebook ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ, ο Τάμας Μέντσερ.

Ως τα τέλη Αυγούστου, επιπλέον ποσότητα 2,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα θα φθάνει από τον νότο, μέσω του αγωγού Turkstream, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες του Σεπτεμβρίου. Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη Μόσχα τον Ιούλιο, προκειμένου να συζητήσει την αγορά 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου επιπλέον, πέραν των 4,5 δισεκατομμυρίων που προμηθευόταν η Βουδαπέστη σε ετήσια βάση προτού ξεσπάσει η σύρραξη στην Ουκρανία. «Υπό το φως όσων γνωρίζουμε για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι σαφές ότι η εξασφάλιση τόσο μεγάλης ποσότητας θα ήταν αδύνατη χωρίς ρωσικές πηγές», σχολίασε ο κ. Μέντσερ, αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Σιγιάρτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να θέτει σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα σχέδιο με σκοπό να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση αερίου στα κράτη μέλη της, για να αντιμετωπιστεί η απογείωση των τιμών της ενέργειας που αποδίδεται στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση της οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης». Η Ουγγαρία, που εξαρτάται από το αέριο που προμηθεύεται απευθείας μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ζήτησε καθεστώς εξαίρεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο κατά της ανανέωσης των κυρώσεων για τη Ρωσία

Η Βουδαπέστη αξιώνει ότι για να άρει την απειλή αυτή πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία υπέγραψε νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η συμφωνία από ρωσικής πλευράς υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ και προβλέπει ότι η εταιρεία θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια.
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία αρχίζει να αντικαθιστά το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο

Η εγκατάσταση αυτή σοβιετικού σχεδιασμού, που προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει αυτή η χώρα των Βαλκανίων, λειτουργούσε έως σήμερα χάρη στο ρωσικό καύσιμο.