ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

Όπως ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι δύο χώρες θα διορίσουν πρεσβευτές η μία στην πρωτεύουσα της άλλης, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι «ο διορισμός πρεσβευτών αποτελεί ένα από τα βήματα για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ένα τέτοιο θετικό βήμα έρχεται από την πλευρά του Ισραήλ ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και, ως Τουρκία, αποφασίσαμε να πράξουμε το ίδιο διορίζοντας πρέσβη στο Τελ Αβίβ», ωστόσο επισήμανε ότι παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Οι πρεσβευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα είχαν ανακληθεί το 2018 μετά τον θάνατο 60 παλαιστινίων διαδηλωτών στην Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαπίντ-Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ύστερα από μακρά περίοδο έντασης, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν στις 17 Αυγούστου την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις δύο χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

M. Τσαβούσογλου: Δεν υλοποιούνται άμεσα τα σχέδια αγωγού με το Ισραήλ

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο Τούρκος πρωθυπουργός ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το εν δυνάμει σχέδιο δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα όπως και η διακοπή της εξάρτησης από τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τσαβούσογλου: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Παλαιστίνη για χάρη του Ισραήλ

«Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως κάνουν άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις των αραβικών χωρών στο σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό

Με έντονες αντιδράσεις υποδέχθηκε ο αραβικός κόσμος το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για λύση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση, με την Ρωσία να καλεί Ισραήλ και Παλαιστίνη να καταλήξουν από κοινού σε αμοιβαίο συμβιβασμό.