ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καθεδρικός ναός Αγίου Βασιλείου
Φώτο: Shutterstock

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ρώσοι για την επίθεση στην Ουκρανία

Μεγάλο ποσοστό Ρώσων θεωρεί λανθασμένη την εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστεί ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα ώστε να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός ζωής.

Για ορισμένους είναι "αναγκαίος", για άλλους αποτελεί πηγή "λύπης": έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι είναι διχασμένοι, αλλά όλοι ελπίζουν σε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.

«Λυπάμαι πραγματικά για τους Ουκρανούς. Υποφέρουν για το τίποτε, δεν έκαναν κάτι κακό», δηλώνει ο Ντμίτρι Ρομανένκο, Μοσχοβίτης που ειδικεύεται στις τεχνολογίες της Πληροφορικής. Είναι 35 ετών και έχει ένα τατουάζ στον λαιμό.

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή πολλών Ρώσων. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν προκαλέσει την έξοδο των μεγάλων δυτικών επιχειρήσεων, όπως η Nike και McDonald's, το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών - γεγονός που αποτελεί συνώνυμο μερικής απομόνωσης - και υψηλό πληθωρισμό.

Στην Μόσχα, είναι ορατά ορισμένα ίχνη υποστήριξης της ρωσικής εισβολής εδώ κι εκεί, όπως τα αυτοκόλλητα "Ζ" στα παρμπρίζ κάποιων αυτοκινήτων. Αλλά, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, οι κάτοικοι της οποίας είναι αναλογικά πιο φιλελεύθεροι σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, οι περισσότεροι που ερωτήθηκαν εκφράζουν επικρίσεις ή λύπη.

Για τον Ντμίτρι Ρομανένκο, η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σήμαινε την αρχή των οικονομικών προβλημάτων. «Ολη μου η δραστηριότητα, όλες οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες καταστράφηκαν. Εστησα start-up. Και τα οκτώ μου σχέδια καταστράφηκαν».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα πάντα άλλαξαν. Ολα είναι ακριβότερα», λέει η Βαλεντίνα Μπιάλικ, συνταξιούχος ιστορικός της Τέχνης, 83 ετών. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανήκουμε σε μία γενιά που πέρασε τα παιδικά της χρόνια με τον πόλεμο. Και είναι πολύ λυπηρό που τα γηρατειά μας περνούν επίσης με τον πόλεμο. Αν και ζούμε μακριά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, ανεξαρτήτως εθνικότητας», λέει.

Παρά την αγανάκτηση ορισμένων Ρώσων και τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν την απόφαση του Πούτιν. Και ήταν πολλοί που πήγαν ντυμένοι με μπλουζάκια με το "Ζ" για να εκφράσουν την υποστήριξη αυτή με την ευκαιρία της διοργάνωση ενός φόρουμ για τον στρατό κοντά στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτυγχάνουν πρόοδο και η σύρραξη παρατείνεται, όσοι υποστηρίζουν την ρωσική επίθεση δεν αμφιβάλλουν για την τελική έκβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χιλιάδες παιδιά ακόμα "αιχμάλωτα" στη Ρωσία, 2.000 επέστρεψαν

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 2.000 Ουκρανόπουλα επέστρεψαν από τη Ρωσία, όμως χιλιάδες παραμένουν αιχμάλωτα εκεί και στις κατεχόμενες περιοχές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μαζική μεταφορά παιδιών μετά το 2022.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια μέσα στο 2024

Από την αρχή του έτους, ουκρανικά drones έπληξαν εννέα ρωσικά διυλιστήρια, δήλωσε ο διοικητής των drone του Κιέβου. Συνολικά, 240 εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν πετρελαϊκό τερματικό Κρασνοντάρ και εργοστάσιο Περμ

Ουκρανικά drone χτύπησαν τον πετρελαϊκό τερματικό Ταμάν στη νότια Ρωσία και εργοστάσιο χημικών στην Περμ, με το Κίεβο να εντείνει τις επιθέσεις σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, ανακοίνωσε η SBU.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.