ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack) κυματίζει σε καθαρό ουρανό.

Η Βρετανία στέλνει 6 υποβρύχια drones στον στρατό της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «η Ρωσία μεταμορφώνει την τροφή σε όπλο καταστρέφοντας την ουκρανική γεωργία και επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα για να εμποδίζει την εξαγωγή της».

'Εξι υποβρύχια drones στην Ουκρανία θα διαθέσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όπως ανακοίνωσε, για να τη βοηθήσει να εξουδετερώνει θαλάσσιες νάρκες που έχουν ποντιστεί από τη Ρωσία στα ανοικτά των ακτών της και ότι θα εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιωτικούς στον χειρισμό τους. Τα «ελαφρά και αυτόνομα» μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα αυτά «σχεδιάστηκαν για χρήση σε αβαθή παράκτια περιβάλλοντα» και είναι «ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά σε βάθος ως και 100 μέτρων για να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν νάρκες (...) ώστε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τις εξουδετερώνει», εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεκάδες μέλη του ουκρανικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των drones κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει για τους πρώτους εξ αυτών». Η εκπαίδευση στη χρήση τους θα γίνει από στρατιωτικούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η χορήγηση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας ανακοινώθηκε καθώς, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «η Ρωσία μεταμορφώνει την τροφή σε όπλο καταστρέφοντας την ουκρανική γεωργία και επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα για να εμποδίζει την εξαγωγή της». Αν και ορισμένα φορτηγά πλοία που μετέφεραν σιτηρά μπόρεσαν να φύγουν από την Ουκρανία, δυνάμει των όρων συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, οι εξαγωγές τροφίμων «παρεμποδίζονται από τις θαλάσσιες νάρκες που ποντίστηκαν από ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των ακτών», κατά το Λονδίνο. Τον Μάιο, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη χορήγηση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 300 εκατ. λιρών (355 εκατ. ευρώ), στην Ουκρανία, έπειτα από το προηγούμενο πακέτο 450 εκατ. λιρών, που αποτελείτο κυρίως από πυραύλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές κυρώσεις σε ρωσικά δίκτυα μεταφοράς παιδιών από Ουκρανία

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οργανισμούς που εμπλέκονται σε προγράμματα απαγωγής και πλύσης εγκεφάλου παιδιών από την Ουκρανία, καταγγέλλοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αποκαλεί «ανεύθυνη» την έκκληση Ρωσίας για φυγή διπλωματών από Κίεβο

Το βρετανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε ως «ανεύθυνες» και «αδικαιολόγητες» τις ρωσικές απειλές κατά του Κιέβου, τονίζοντας πως πλήγμα σε διπλωματική αποστολή θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα κλιμάκωνε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές κυρώσεις σε όσους στρατολογούν μετανάστες για τον πόλεμο στη Ρωσία

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 35 άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στη στρατολόγηση μεταναστών υπέρ της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με κατηγορίες για ανθρώπινο εμπόριο και αποσταθεροποιητικές ενέργειες σε Ευρώπη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία παρατείνει τον πόλεμο

Η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα παρατείνει τον πόλεμο. Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες να στείλουν στρατιώτες μετά από ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Νέες σημαντικές κυρώσεις από τη Βρετανία κατά της Ρωσίας

Η Βρετανία επέβαλε νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, στοχεύοντας ειδικά ενέργεια και στρατό, με αφορμή την τετραετία από την εισβολή στην Ουκρανία. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται και η κρατική Transneft.