ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Μικρή μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Κατά 3% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία έκαναν την έκπληξη και συμφώνησαν σήμερα σε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν διολισθήσει λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση. Η αγορά δεν περίμενε μείωση, έστω και μικρή, γι' αυτό και οι τιμές του αργού ενισχύονται κατά 3% μετά τις ανακοινώσεις.

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο και συμφώνησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση ουσιαστικά διατηρεί το status quo, καθώς ο ΟΠΕΚ παρατηρεί άγριες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, καθώς έλκεται από πολλαπλούς παράγοντες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

«Ο ΟΠΕΚ+ είναι επιφυλακτικός απέναντι στην παρατεταμένη μεταβλητότητα των τιμών που δημιουργείται από το αδύναμο μακροοικονομικό κλίμα, την ισχνή ρευστότητα και τα νέα λουκέτα της Κίνας, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν και τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ρωσικού ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου», δήλωσε ο Matthew Holland στην Energy Aspects.

Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε τον περασμένο μήνα το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί υπερβολική μείωση της τιμής του πετρελαίου. 

Το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent έχει πέσει σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση.

Παρασύρθηκε επίσης από μια πιθανή ενίσχυση της προσφοράς από την επιστροφή του ιρανικού αργού στην αγορά, εάν η Τεχεράνη καταφέρει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην προσφορά, ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης, εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές για μια πυρηνική συμφωνία φάνηκαν λιγότερο σαφείς την Παρασκευή.

Τα σήματα από την αγορά, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη και πολλά κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν κάτω από τους στόχους, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα του περιορισμού της τιμής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχουν περικοπεί περαιτέρω, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκτοξεύσεις των τιμών.

«Μια μείωση της παραγωγής δεν θα τους κάνει φίλους σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda Craig Erlam.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, νέα άνοδος τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia η απόφαση του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Total Petroleum-France-Fire
ΔΙΕΘΝΗ

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.