ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:26
Κτίριο Alpha Bank
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Πτωτική πορεία για το Brent, μείωση κοντά στο 20% το 2025

Σύμφωνα με το Δελτίο διεθνών οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, το Brent υποχωρεί σχεδόν 20% από τις αρχές του 2025, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει 60 δολ./βαρέλι το 2026.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ακολουθεί πτωτική πορεία από τις αρχές του 2025, καταγράφοντας συνολική μείωση κοντά στο 20%.

 Παρά τις παροδικές ανοδικές κινήσεις που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι αμερικανικές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες, η γενική τάση παραμένει καθοδική.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τέταρτη διαδοχική ετήσια πτώση. 

Οι εκτιμήσεις για το 2026 προβλέπουν ότι η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, από 81 δολάρια το 2024, ενώ στη συνέχεια αναμένεται ήπια άνοδος στα 65 δολάρια. 

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη παγκόσμια προσφορά και τη χαμηλή αύξηση της ζήτησης, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Η ενίσχυση της παραγωγής τόσο από χώρες του ΟΠΕΚ όσο και από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, με κυρίαρχο ρόλο τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου. 

Για το τρίτο τρίμηνο του 2025, το παγκόσμιο πλεόνασμα εκτιμάται στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αποτέλεσμα και των υψηλότερων στόχων παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Για το 2025 και το 2026, η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. 

Περίπου το ήμισυ της αύξησης του 2025 αναμένεται να προέλθει από τον ΟΠΕΚ, χάρη στους υψηλότερους παραγωγικούς στόχους.

Αντίθετα, η ζήτηση επηρεάζεται αρνητικά από τις αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές, που επιβαρύνουν το διεθνές εμπόριο και περιορίζουν την κατανάλωση πετρελαίου, ειδικά σε αγορές όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η αυξημένη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων και οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση ενισχύουν τη διαρθρωτική υποχώρηση της ζήτησης. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά αύξηση μόλις 0,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως το τρίτο τρίμηνο του 2025, με την κινεζική ζήτηση να διατηρείται κάτω από τα ιστορικά επίπεδα.

Παρά την αφθονία προσφοράς, η αγορά πετρελαίου παραμένει ευάλωτη σε νέες γεωπολιτικές εντάσεις.

 Επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και οι κυρώσεις της Δύσης σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες, ενισχύουν την αβεβαιότητα για τη ρωσική προσφορά, που αντιπροσωπεύει το 9% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Οι επιθέσεις έχουν μειώσει τη δυνατότητα διύλισης της Ρωσίας κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας εσωτερικές ελλείψεις καυσίμων και μείωση στις εξαγωγές.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ενδέχεται να διαταράξουν περαιτέρω τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργώντας πιέσεις στις τιμές. 

Ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη στάση βασικών αγοραστών όπως η Ινδία και η Κίνα, αλλά και από τη δυνατότητα των ρωσικών εταιρειών να βρουν εναλλακτικές αγορές.

 Σε περίπτωση αυξημένης αποτελεσματικότητας των κυρώσεων, η πλεονάζουσα προσφορά το 2026 ενδέχεται να περιοριστεί, οδηγώντας σε άνοδο της τιμής του Brent.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Μικρή αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο απόφαση

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά 137.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2026 παγώνουν τις νέες αυξήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
Διυλιστήριο πετρελαίου βιομηχανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, νέα άνοδος τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia η απόφαση του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Κατά 3% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα αναφέροντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη.