ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για επερχόμενο λιμό στη Σομαλία

Yπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 60% του 1,4 δισ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου για τη Σομαλία, ωστόσο οι ανάγκες της χώρας παραμένουν πολύ μεγαλύτερες.

O Σομαλός ειδικός απεσταλμένος Αμπντιράχμαν Αμπντισάκουρ προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα από τον ΟΗΕ για «το εύρος της κρίσης» που πλήττει τη χώρα του, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, προκειμένου να κινητοποιηθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ασκήσουμε πίεση, για να τραβήξουμε την προσοχή σας στο εύρος της κρίσης, στο επίπεδο της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Σομαλία», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Σομαλού προέδρου για την ξηρασία.

Στη μία σύσκεψη μετά την άλλη που είχε από την αρχή της εβδομάδας με υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις χώρες μέλη το μήνυμά του ήταν ένα: «Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια διαφορά» μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν υποσχεθεί οι χώρες και των αναγκών της Σομαλίας, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών χωρίς επαρκείς βροχοπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 60% του 1,4 δισ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου για τη Σομαλία. Καθώς όμως και η επόμενη εποχή των βροχών, που ξεκινά το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι πιο ξηρή από το κανονικό, οι ανάγκες θα αυξηθούν κι άλλο. Αν δεν έρθει βροχή και «αν η ανθρωπιστική απάντηση δεν είναι επαρκής», «θα υπάρξει λιμός», τόνισε ο Αμπντισάκουρ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός στη διεθνή σκηνή σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, με την Ουκρανία, τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 που συνεχίζεται, την ενεργειακή κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε το Κέρας της Αφρικής και τη Σομαλία», πρόσθεσε.

«Μην ξεχνάτε τη Σομαλία, κυρίως την ξηρασία που κινδυνεύει να μετατραπεί σε λιμό», κάλεσε, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή του 2011, όταν από τον λιμό πέθαναν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς είχε επισημάνει στις αρχές του μήνα ότι αυτή η ιστορική ξηρασία έχει φέρει τη Σομαλία στα πρόθυρα λιμού. «Διαθέτουμε ένα πολύ μικρό παράθυρο για να ελπίσουμε ότι θα σώσουμε ζωές», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα από το πλευρό του Αμπντισάκουρ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Και, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη λιμός, «άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα», τόνισε ο Γκρίφιθς. Η κατάσταση απειλεί κυρίως τα παιδιά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Unicef, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο αριθμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε από 386.000 σε 513.000.

«Με τον λιμό και την ξηρασία δεν θα χάσουμε απλώς ζωές, θα χάσουμε και τα κέρδη των τελευταίων ετών» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας, επεσήμανε ο Αμπντισάκουρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν υποσιτισμό και χολέρα στην Κένυα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει πως έχει λάβει μόνον περίπου το μισό από το ποσό των 11,1 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται για να φέρει σε πέρας το έργο της στη βόρεια Κένυα.
Somalia-epithesi-tromokratiki energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν αποτροπιασμό για την σφαγή αμάχων στo Κονγκό

Τουλάχιστον 131 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και 12 παιδιά, εκτελέστηκαν αυθαίρετα με σφαίρες ή με μαχαίρι στα τέλη Νοεμβρίου σε δύο χωριά στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ΟΗΕ.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για Αφρική από ΟΗΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το Σουδάν, είναι η πέμπτη πιο απειλούμενη χώρα παγκοσμίως από την κλιματική αλλαγή και ο εμφύλιος που ξέσπασε στη χώρα το 2003 στα σύνορα με το Τσαντ θεωρείται η πρώτη σύγκρουση παγκοσμίως που συνδέεται με τις αλλαγές στο κλίμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μειώνει τις μερίδες για Αφρικανούς πρόσφυγες

Την περασμένη Τρίτη, το PAM είπε πως χρειάζεται επειγόντως 426 εκατ. δολάρια για τους έξι επόμενους μήνες προκειμένου να αποτρέψει τον λιμό στο Νότιο Σουδάν, όπου τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.