ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρωσικό δικαστήριο κλείνει την αντιπολιτευτική ιστοσελίδα Novaya Gazeta

Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ. Από την ίδρυση της έχουν δολοφονηθεί 6 δημοσιογράφοι της.

Ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια της ιστοσελίδας της Novaya Gazeta, ανακοίνωσε η ρωσική εφημερίδα, πυλώνας της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ρωσία. Στο λογαριασμό της στο Telegram η Novaya Gazeta ανακοινώνει ότι το δικαστήριο δικαιώνει την αγωγή της ρωσικής υπηρεσίας ελέγχου των ρωσικών μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor.

Η ιστοσελίδα της Novaya Gazeta δίνει ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία και τις έρευνες που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έφεση επί της δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με την Novaya Gazeta, το ρωσικό δικαστήριο διέταξε την αφαίρεση της άδειας της ιστοσελίδας της με το αιτιολογικό ότι αναφέρθηκε σε οργανώσεις που έχουν κηρυχθεί «ξένοι πράκτορες» από το Κρεμλίνο, χωρίς να τις κατονομάσει.

Στην Ρωσία, δεκάδες οργανώσεις και ιδιώτες έχουν κηρυχθεί «ξένοι πράκτορες» και αυτός ο χαρακτηρισμός πρέπει να μνημονεύεται συστηματικά σε κάθε αναφορά τους, διαφορετικά επιβάλλονται κυρώσεις.

Η αγωγή είναι η τρίτη σειράς αγωγών που έχει καταθέσει κατά της Novaya Gazeta η Roskomnadzor. Στις 5 Σεπτεμβρίου, το ίδιο δικαστήριο είχε ανακαλέσει την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, που αναγκάσθηκε να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο εξαιτίας της καταστολής της κριτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 6 Σεπτεμβρίου ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας του περιοδικού Novaya Raskaz-Gazeta που εκδόθηκε πρόσφατα από την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta, μία ημέρα μετά την ανάλογη δικαστική απόφαση που ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1993 κατά την διάρκεια της θνησιγενούς σοβιετικής Ανοιξης και αποτέλεσε τον πυλώνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ρωσία.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η ρωσική υπηρεσία ελέγχου του Τύπου Roskomnadzor κατέθεσε αγωγή κατά του περιοδικού με το επιχείρημα ότι υπερβολικά πολύς χρόνος πέρασε ανάμεσα στην κατάθεση του τίτλου του περιοδικού το 2009 και την πρώτη έκδοσή του τον Ιούλιο 2022. «Ο εκπρόσωπος της Roskomnadzor δεν εξήγησε για ποιον λόγο περίμεναν τόσο καιρό για να καταθέσουν αγωγή», σχολίασε σαρκαστικά η Novaya Gazeta.

Η ανακοίνωση των δικαστικών αποφάσεων έγινε μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης και ιστορικού υποστηρικτή της Novaya Gazeta, που υπήρξε προϊόν της πολιτικής της Διαφάνειας (Glasnost). Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, ετέθη επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας .

Η Rozkomnadzor είχε καταθέσει από τον Ιούλιο και με διάφορα προσχήματα αγωγές ζητώντας την ανάκληση άδειας λειτουργίας της έντυπης έκδοσης ης εφημερίδας, της ιστοσελίδας και του νέου περιοδικού της Novaya Gazeta. Στο τέλος του Μαρτίου, η Novaya Gazeta αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της φοβούμενη την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ιστοσελίδα της Novaya Gazeta επανέλαβε την δημοσίευση περιεχομένου. Στις αρχές του Αυγούστου, η σύνταξη της Novaya Gazeta ξεκίνησε νέα ιστοσελίδα, την Novaya.media, που επιτρέπει την ανάγνωση περιεχομένου στην Ρωσία ανωνύμως. Οι δημοσιογράφοι της έχουν δημιουργήσει ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει επίσης μπλοκαριστεί στην Ρωσία.

Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία. Εξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της.

Η καταστολή κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχει κορυφωθεί στην Ρωσία, μετά την επίθεση του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεκάδες ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης έχουν μπλοκαριστεί και δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ, αναγνωρισμένος ειδικός επί αμυντικών θεμάτων, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 22 ετών για «προδοσία» σε μία υπόθεση που ο ίδιος και όχι μόνο θεωρεί ότι αποτελεί εκδίκηση του Κρεμλίνου για την δημοσιογραφική δουλειά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Γραφείο στην Ουκρανία ανοίγει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κοστίν χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο εκτοπισμός των παιδιών της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από πλήγμα ρωσικών drone στην περιφέρεια του Κιέβου

Η Κρατική Υπηρεσία Επειγόντων Καταστάσεων ανακοίνωσε πως δύο κοιτώνες και μια εκπαιδευτική εγκατάσταση, 64 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, καταστράφηκαν εν μέρει στη διάρκεια της νυκτερινής επίθεσης.