ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στρατιωτική στολή σε περιοχή συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Β. Ζελένσκι: Υποχωρούν οι Ρώσοι, θα απελευθερώσουμε όλη την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή που υποχωρεί μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ρωσικός στρατός αναζητά μισθοφόρους εθελοντές προσφέροντας έως και 2.700 δολάρια σε όποιον επιθυμεί να πολεμήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνέχισε την προέλασή του σε ανατολικές περιοχές της χώρας χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο βραδινό διάγγελμά του πως θα ανακαταληφθούν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

«Ίσως φαίνεται πως έπειτα από μια σειρά νικών έχουμε ορισμένη κάμψη της δραστηριότητας», είπε ο κ. Ζελένσκι, σπεύδοντας να προσθέσει πως στην πραγματικότητα γίνεται «προετοιμασία» για την ανακατάληψη της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και της Χερσώνας, κατ’ αυτόν το επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης.

«Επειδή η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη - ολόκληρη», ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει όχι μόνο να ανακαταλάβει εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αλλά και τομείς στο Ντονμπάς και στην Κριμαία που περιήλθαν στα χέρια υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατέλαβε μεγάλους τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, ωστόσο πλέον ο ρωσικός στρατός, αναζητεί συμβασιούχους στρατιώτες για να λάβουν μέρος στην εισβολή της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί περιοδεύοντα φορτηγά για τη στρατολόγηση εθελοντών στους οποίους προσφέρονται μάλιστα ως κίνητρο σχεδόν 3.000 δολάρια (2.995 ευρώ) τον μήνα.

Μια ειδική μονάδα στάθμευσε ένα τέτοιο φορτηγό σε ένα κεντρικό πάρκο του Ροστόφ, μιας πόλης στη νότια Ρωσία, και όταν άνοιξαν οι πόρτες του αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ένα κινητό γραφείο στρατολόγησης.

Στρατιώτες με στολές παραλλαγής  κράδαιναν τα όπλα τους στους περαστικούς που έδειχναν ενδιαφέρον και μοίραζαν χρωματιστά φυλλάδια με τίτλο «Στρατιωτική υπηρεσία με σύμβαση-η επιλογή ενός αληθινού άντρα».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία αποκαλύπτουν τις απώλειές που καταγράφουν οι στρατιωτικές δυνάμεις τους, οι οποίες, όπως εκτιμούν δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και από τις δύο πλευρές. Η Μόσχα δεν έχει επικαιροποιήσει τον επίσημο αριθμό θυμάτων από τις 25 Μαρτίου, όταν είχε ανακοινώσει 1.351 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 3.825 τραυματίες.

Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για εθνική κινητοποίηση για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Αλλά η πρωτοβουλία στρατολόγησης με περιοδεύοντα φορτηγά δείχνει ότι η Μόσχα έχει ανάγκη από περισσότερους άνδρες.

Ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής του φορτηγού στο Ροστόκ είπε ότι Ρώσοι και ξένοι, ηλικίας από 18 ως 60 ετών, με τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου θεωρούνται κατάλληλοι. «Πολίτες με πατριωτικό αίσθημα επιλέγουν να υπογράφουν συμβόλαια για τρεις ή έξι μήνες ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέει ο ταγματάρχης Σεργκέι Αρντάσεφ υποσχόμενος εκπαίδευση για όλους. Ο κατώτερος μηνιαίος μισθός που προσφέρεται είναι 2.700 δολάρια (2.695 ευρώ), σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο της Rosneft στη ρωσική πόλη Σιζράν

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χτύπημα με drones στο ρωσικό διυλιστήριο της Rosneft στη Σιζράν, πάνω από 800 χλμ. από τα σύνορά της. Ο Ζελένσκι τόνισε πως πρόκειται για νέα επίθεση «κύρωση» κατά ρωσικών πετρελαϊκών υποδομών.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones

Δύο νεκροί και τραυματίες αναφέρθηκαν σε επίθεση με drones στην πόλη Σιζράν της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Παράλληλα, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις τραυματίες σε νυχτερινές επιθέσεις με drones Ουκρανίας-Ρωσίας

Τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drone στη Σεμπέκινα της Ρωσίας και ένας από ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.