ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
petrelaio-ydrogonanthrakes
Φώτο: Shutterstock

Συναγερμός για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων

Σε κίνδυνοι οι στόχοι για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αν οι εταιρείες εκμεταλλευτούν πλήρως τα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Υποδείξεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να εγκαταλειφθεί κάθε νέο σχέδιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Τα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων περιέχουν το ισοδύναμο 3,5 τρισεκατομμυρίων τόνων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα εάν τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης και θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τους διεθνείς στόχους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με απογραφή χωρίς προηγούμενο που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Αυτή η απίστευτη ποσότητα αντιστοιχεί στα αέρια που θα απελευθερώνονταν εάν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα τύγχαναν πλήρους εκμετάλλευσης, δείχνει η απογραφή των Carbon Tracker Initiative και Global Energy Monitor.

Ισοδυναμεί με «πάνω από όλες τις εκπομπές που έγιναν μετά τη βιομηχανική επανάσταση» και «επτά φορές τον προϋπολογισμό διοξειδίου του άνθρακα για να τηρηθεί η θερμοκρασία-όριο του 1,5° Κελσίου», τονίζουν οι συντάκτες. Η έννοια του «προϋπολογισμού» αναφέρεται στην ποσότητα του CO2 που μπορεί να εκπεμφθεί για να υπάρξει δεδομένο αποτέλεσμα, σε αυτή την περίπτωση ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη από τη βιομηχανική εποχή, που αποδίδεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, έχει ήδη φθάσει τον 1,1° Κελσίου, προκαλώντας σειρά καταστροφών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) υπέδειξε την περασμένη χρονιά να εγκαταλειφθεί κάθε νέο έργο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου, ώστε σε συνδυασμό με την ταχεία πτώση της ζήτησης να κρατηθεί υπό έλεγχο η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η απογραφή —περιέχει δεδομένα για πάνω από 50.000 κοιτάσματα σε 89 χώρες— έχει φιλοδοξία να προσφέρει στους πολιτικούς ηγέτες και στην κοινωνία των πολιτών τα απαραίτητα δεδομένα για να διαχειριστούν την προοδευτική εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Καταγράφει ιδίως ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν, τόσο οι μεν όσο και η δε, επαρκή αποθέματα ορυκτών καυσίμων για να αυξήσουν εκρηκτικά τον παγκόσμιο προϋπολογισμό CO2, ακόμα κι αν όλες οι υπόλοιπες χώρες σταμάταγαν άμεσα τη δική τους παραγωγή. Εντοπίζει επίσης την πηγή των μεγαλύτερων εκπομπών στον κόσμο: το πετρελαϊκό κοίτασμα Γαουάρ (Σαουδική Αραβία).

«Η παγκόσμια απογραφή θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να λάβουν αποφάσεις για να ευθυγραμμίσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων με το όριο της (αύξησης της) θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου και, έτσι, να εμποδίσουν με χειροπιαστό τρόπο την εξαφάνιση των νησιών μας», σχολίασε ο Σάιμον Κόφε, υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, ενός από τα αρχιπελάγη του Ειρηνικού που απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Διαθέτουμε πλέον ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει να δοθεί με αποτελεσματικό τρόπο τέλος στην παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και αερίου», ευχήθηκε σε ανακοίνωσή του που δίνεται στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την απογραφή, το λεγόμενο Global Registry of Fossil Fuels.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίταξη προσωπικού στην τροφοδοσία καυσίμων προχώρησε η Γαλλία

Καθώς οι απεργίες των εργαζομένων στις ενεργειακές εταιρείες γίνονται όλο και πιο έντονες, η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην Total Energies.
pagkosmia trapeza-world bank-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Επενδύσεις 14,8 δισ. σε ορυκτά καύσιμα από το 2008

Σύμφωνα με έρευνα της The Big Shift Global η Παγκόσμια Τράπεζα μετά την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και παρά τις δεσμεύσεις της έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες δισ. δολάρια επενδύσεις σε έργα λιγνίτη και εξόρυξης πετρελαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δέκα μέτρα για εξοικονόμηση καυσίμων

Στόχος ο περιορισμός της κατανάλωσης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου πετρελαϊκού «σοκ». Μεταξύ των προτάσεων η μείωση των ορίων ταχύτητας αλλά και το carpooling δηλαδή η κοινή χρήση αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα