ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia, Kyroseis, Sanctions
Πηγή: Shutterstock

Σημαντικές οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Όλεγκ Βιούγκιν ανέφερε πως η χώρα έχει βρει τρόπους να ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους περιορισμούς που τις έχουν επιβληθεί.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμενόταν να καταγράψει αύξηση κατά 5%-6% το 2022, αν οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν εκτροχιάσει την ανάπτυξη για χρόνια και δεν είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια περίοδο τεχνολογικής στασιμότητας, δήλωσε στο Reuters ο Ρώσος βετεράνος της οικονομίας Όλεγκ Βιούγκιν.

Ο Βιούγκιν είπε πως δεν υπήρξε καταστροφή, με τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία να είναι αποτελεσματικές μόνο κατά 30%-40%, καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να ξεπεράσει τους περιορισμούς, όμως προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα αν μειωθούν τα εκτινασσόμενα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές.

«Αν δεν υπήρχαν κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί κατά 6% φέτος», είπε ο Βιούγκιν, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας προτού συνταξιοδοτηθεί από το Χρηματιστήριο της Μόσχας φέτος, σε συνέντευξη στο Reuters.

«Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο κάποιος μπορούσε να δει μια επερχόμενη απογείωση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση 5%, είχαμε μείωση 4%, άρα οι κυρώσεις λειτουργούν». Ρώσοι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να παινέψουν το οικονομικό σθένος της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένει μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 2% φέτος, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από εκείνην του υπουργείου Οικονομίας που αναμένει μείωση γύρω στο 3%, αλλά πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έκανε τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα για κατάρρευση 11,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, η διαφορά ανάμεσα στην αξία των εξαγωγών και εκείνην των εισαγωγών-- τριπλασιάστηκε και πλέον τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ, 183,1 δισεκ., καθώς τα έσοδα εκτινάχθηκαν ενώ οι κυρώσεις προκάλεσαν βύθιση των εισαγωγών, αν και η κεντρική τράπεζα αναμένει να συρρικνωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Βιούγκιν δήλωσε πως η προοπτική είναι ζοφερή ενόσω δεν διακρίνεται ένα τέλος στη σύγκρουση, «οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν, όμως το κύριο αποτέλεσμα των κυρώσεων είναι πως η διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης στη Ρωσία έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι «όσο τα έσοδα από τις εξαγωγές είναι υψηλά, η οικονομία λαμβάνει πολύ ισχυρή υποστήριξη». «Αν οι εξαγωγές περιοριστούν πολύ... αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά και θα δούμε τον επόμενο κύκλο πτώσης του ΑΕΠ» σημείωσε επίσης.

Μετά την επιβολή των πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη σύγχρονη ιστορία, περιλαμβανομένης της αποκοπής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται τώρα να περιορίσουν τη χρήση ρωσικού πετρελαίου και αερίου.

Στο μεταξύ, η Κίνα δρέπει τους καρπούς των φθηνότερων ενεργειακών εφοδιασμών από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα στρέφει το βλέμμα ανατολικά σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Ο Βιούγκιν αναμένει πως ο αντίκτυπος ορισμένων κυρώσεων θα γίνει αισθητός με καθυστέρηση, ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα, όπου η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι μεγάλη.

Βιομηχανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα πως οι ρωσικές αερογραμμές, περιλαμβανομένης της κρατικής Aeroflot, άρχισαν να αποσυναρμολογούν αεροσκάφη προκειμένου να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά που δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων. «Ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά, αλλά η Ρωσία θα χρησιμοποιεί μόνο τεχνολογία δεύτερης διαλογής και θα ξοδεύει τεράστιους πόρους προκειμένου να αναδημιουργήσει αυτά που υπάρχουν ήδη στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να εισαχθούν», είπε ο Βιούγκιν που κατέληξε πως «αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ρωσία θα δει μια σταδιακή μείωση σε επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους να αυξηθούν οι αποστολές όπλων

Η επικείμενη προσάρτηση των τεσσάρων πόλεων που πραγματοποιήθηκαν τα «δημοψηφίσματα» και η απειλή της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα, οδηγεί το Κίεβο να εντείνει τις προσπάθειές του έναντι της ρωσικής εισβολής.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Φόβους για σαμποτάζ εκφράζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Γερμανία και Δανία υποστηρίζουν ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική είναι «περίεργες» και υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει δολιοφθορές. Ανάλογες απόψεις, πάντως, εκφράζει και η Ρωσία.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ σπεύδει να καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης των Ρώσων αρνητών στράτευσης

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.