ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Οδηγίες της ΕΕ στους εξαγωγείς για να μην σπάσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία

H Ρωσία έχει αναπτύξει περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ένα καθοδηγητικό σημείωμα που απευθύνεται στους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν και να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους παράκαμψης των κυρώσεων - και το πώς να το αποφύγουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτόν. Αντιμέτωπη με την κλίμακα αυτών των κυρώσεων, η Ρωσία έχει αναπτύξει όλο και πιο περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει αυτά τα μέτρα. «Χρησιμοποιώντας τέτοιες περίπλοκες μεθόδους, η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται απεγνωσμένα το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα για να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας», τονίζει η Επιτροπή.

Η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιριντ ΜακΓκίνες, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο και ως εκ τούτου η Ρωσία αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να τις παρακάμψει. Τα σχέδια της Ρωσίας για να παρακάμψει τους περιορισμούς μας είναι όλο και πιο περίπλοκα και αδιαφανή. Αυτή η πρακτική καθοδήγηση θα βοηθήσει τους εξαγωγείς της ΕΕ να εντοπίσουν τις κόκκινες σημαίες και να μειώσουν τον κίνδυνο παράκαμψης των κυρώσεων».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν τη δέουσα επιμέλεια κατά τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρηματικοί τους εταίροι δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Το σημερινό σημείωμα προορίζεται ως ένας πρακτικός οδηγός που περιγράφει τα διαδοχικά βήματα που πρέπει να εφαρμόζουν οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών αξιολογήσεων κινδύνου.

Αυτό θα πρέπει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους σε συστήματα καταστρατήγησης κυρώσεων. Επιπλέον, για τους ευρωπαϊκούς φορείς που εκτίθενται περισσότερο σε αυτόν τον κίνδυνο, ορίζονται κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας, μεταξύ άλλων με την παροχή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών εταίρων, των συναλλαγών και των αγαθών.

Η καθοδήγηση περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με κόκκινες σημαίες παράκαμψης. Αυτές οι κόκκινες σημαίες σχετίζονται με επιχειρηματικούς εταίρους και πελάτες και είναι δείκτες που έχουν σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους φορείς της ΕΕ για πιθανούς κινδύνους όταν συνάπτουν εμπορική σχέση με έναν νέο εμπορικό εταίρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας

Ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα διοχετεύσει 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέχρι το 2027 μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και Ρώσων ολιγαρχών.
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλό το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη ρωσική εισβολή ενώ εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: Ένας «τραυματισμένος» Β. Πούτιν είναι πιο επικίνδυνος

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε εσωτερική εκκαθάριση μετά την ανταρσία της Wagner που κατέδειξε τις βαθιές ρωγμές που υπάρχουν στο σύστημα Πούτιν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανταρσία της Βάγκνερ στο επίκεντρο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Εκτός από τις εσωτερικές αναταράξεις που αφορούν τη Ρωσία, στην ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο υπάρχει και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου καθώς και η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχύσει την Ουκρανία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το σχέδιο για επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών που πρόκειται να διατεθούν στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών.