ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:43
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: Απαιτεί την «τιμωρία» της Ρωσίας, ζητά άρματα μάχης από τη Γερμανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε χθες Τετάρτη απευθυνόμενος στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, καταγγέλλοντας την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του κι αξιώνοντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο.

«Διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας», είπε ο κ. Ζελένσκι στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. Καθώς δεν πήγε στη Νέα Υόρκη, έλαβε άδεια κατ’ εξαίρεση να απευθύνει την ομιλία του μέσω βίντεο. Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες -η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής- ο κ. Ζελένσκι καταφέρθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», είπε φορώντας όπως συνήθως χακί μπλουζάκι, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας». Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον δεκαπέντε φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο».

Ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία πως «παραβίασε με ιταμό τρόπο» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Απαιτεί ξανά από τη Γερμανία άρματα μάχης

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μια φορά η Γερμανία να στείλει αμέσως στη χώρα του άρματα μάχης.

«Δώστε μας αυτά τα όπλα», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild. «Για εμάς, τα άρματα μάχης σημαίνουν πως θα μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους τόνισε πως δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Βερολίνου πως δεν θέλει να ενεργήσει χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους του στο NATO. «Είσαστε ανεξάρτητο κράτος. Αν δεν θέλετε να μας δώσετε αυτά τα όπλα, εντάξει, έχετε την άποψή σας. Αλλά μη μας λέτε πρώτα οι ΗΠΑ, μετά η Πολωνία και ούτω καθεξής».

Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, θα συζητήσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το απόγευμα.

Σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να δώσει αμέσως «άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία».

Μέχρι σήμερα, καμία χώρα του NATO δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης δυτικής κατασκευής. Ο κ. Σολτς έχει πει επανειλημμένα ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ως προς το ζήτημα αυτό.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον καγκελάριο Σολτς, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως «ήμουν συχνά πολύ ευθύς, διότι δεν κατανοώ κάποια βήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στη Γενεύη

Ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη οι τριμερείς συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, με στόχο τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ουκρανία

Τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε όχημα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, ύστερα από νέα ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ διεξάγονται στη Γενεύη

Στη Γενεύη έφθασαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές για νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.