ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ιαπωνία καλεί τη Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη για τη σύλληψη διπλωμάτη

Ο Ιάπωνας διπλωμάτης που κατηγορήθηκε ότι συγκεντρώνει πληροφορίες για τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στο Βλαδιβοστόκ, έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος και θα αποχωρήσει από τη Ρωσία μέσα στην εβδομάδα.

Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα από τη Ρωσία να της «ζητήσει επισήμως συγνώμη» μετά τη σύλληψη και την κακομεταχείρηση, όπως κατήγγειλε, του γενικού της πρόξενου στο Βλαδιβοστόκ, τον οποίο η Μόσχα κατηγόρησε για κατασκοπεία.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι συνέλαβαν τον Τατσουνόρι Μοτόκι την ώρα που δεχόταν «απόρρητες πληροφορίες για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας και μιας ασιατικής χώρας, «με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή». Ο Ιάπωνας διπλωμάτης κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Ρωσία και έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την μεταχείριση του Ιάπωνα διπλωμάτη, η οποία, σύμφωνα με τον Ματσούνο, παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις.

Ο Ματσούνο κατήγγειλε ότι Ρώσοι πράκτορες «στη διάρκεια της κράτησής του έδεσαν τα μάτια και τα δύο χέρια του (Ιάπωνα) αξιωματούχου και του πίεσαν το κεφάλι στο έδαφος με τρόπο ώστε να μην μπορεί να κινείται, στη συνέχεια ανακρίθηκε με αυταρχικό τρόπο». Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε «έντονα» για αυτές «τις απίστευτες ενέργειες». Ο Ιάπωνας διπλωμάτης έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος και θα αποχωρήσει από τη Ρωσία ως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Μοτόκι ήθελε να οργανώσει συναντήσεις μεταξύ πηγών και στη συνέχεια να τις πληρώσει προκειμένου να αποκομίσει πληροφορίες «για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας «και μίας χώρας της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού». Βάσει της ίδιας πηγής, ο Ιάπωνας διπλωμάτης προσπάθησε επίσης να συγκεντρώσει απόρρητες πληροφορίες για «τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση» στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.

Σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία απαγόρευσε στις αρχές Μαΐου την είσοδο στο έδαφός της σε περισσότερους από 60 Ιάπωνες αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο όταν η Ιαπωνία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από το 2003, ότι οι Κουρίλες νήσοι, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους, «βρίσκονται υπό την παράνομη κατοχή» της Ρωσίας. Λόγω αυτής της εδαφικής διαφοράς οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ενδέχεται να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Μια τέτοια επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για έναν Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άσκησε σκληρή κριτική στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει τους G7 και στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

«Δεύτερες σκέψεις» από Ιαπωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τις ΗΠΑ να αυξήσεις τις εξαγωγές LNG προς την χώρα του ώστε να μπορέσει να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο 4% ανήλθαν πέρυσι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ιαπωνία.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Μετά τις κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες αναλαμβάνει ρόλο η Europol

Θα ερευνηθούν τα πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Ε.Ε εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Συντονισμένη με την Ευρώπη η Ιαπωνία επέβαλε κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν και τη σύζυγο του Λαβρόφ.