ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shutterstock

Η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους να αυξηθούν οι αποστολές όπλων

Η επικείμενη προσάρτηση των τεσσάρων πόλεων που πραγματοποιήθηκαν τα «δημοψηφίσματα» και η απειλή της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα, οδηγεί το Κίεβο να εντείνει τις προσπάθειές του έναντι της ρωσικής εισβολής.

Η Ουκρανία ζήτησε να υπάρξει σημαντική αύξηση των αποστολών όπλων για να αντιμετωπίσει την Ρωσία, αντιδρώντας στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές και απορρίπτοντας τις ρωσικές πυρηνικές απειλές. Η Δύση κατήγγειλε την ρωσική κλιμάκωση που εκδηλώθηκε μέσω της οργάνωσης των στημένων «δημοψηφισμάτων», ενώ τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών παραλίγο να φθάσουν στο 100% των ψήφων υπέρ του «ναι» στην προσάρτηση από την Μόσχα.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια αναμένεται να ζητήσουν επισήμως την προσάρτησή τους. Θα ακολουθήσουν διαδικασίες προσάρτησης από το ρωσικό κοινοβούλιο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η διαδικασία μπορεί να πάρει ώρες ή λίγες ημέρες.

Η επικείμενη προσάρτηση των εδαφών αυτών και η απειλή της Ρωσίας ότι θα υπερασπισθεί τις περιοχές αυτές και με πυρηνικά όπλα δεν οδηγεί το Κίεβο να καταθέσει τα όπλα. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση στην ανατολική και την νότια Ουκρανία καλώντας τους Δυτικούς να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά την πίεση επί της Ρωσίας.

Το Κίεβο χρειάζεται «άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη, πυροβολικό μακρού βεληνεκούς, συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας».

Αφού απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος των καταληφθέντων από την Ρωσία εδαφών στην περιοχή του Χάρκιβ στην βορειοανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται προς ανατολάς, τώρα με βραδύτερους ρυθμούς. Συνεχίζουν επίσης την αντεπίθεση στην νότια Ουκρανία, με λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα.

Η πόλη του Χάρκιβ, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας στην μεθόριο με την Ρωσία, βομβαρδίσθηκε την χθεσινή νύχτα. Περί τα 18.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, που δεν προκάλεσε ωστόσο θύματα.

Οι Δυτικοί δίνουν διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν και να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις παράνομες ψηφοφορίες προσάρτησης και την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Ακόμη και η Κίνα, ο στενότερος εταίρος της Ρωσίας, επέκρινε εμμέσως τα «δημοψηφίσματα» τασσόμενη υπέρ της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες για αγνόηση αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που επιτρέπουν στη Ρωσία να αγνοεί αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις, όταν εκδίδονται χωρίς τη συμμετοχή της.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Προειδοποίηση προς την ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ενδεχόμενη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα προσφύγει και στη Δικαιοσύνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος απεσταλμένος: Θετική η μη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών από ΕΕ

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ χαρακτήρισε νίκη της λογικής την απόφαση της ΕΕ να δανειστεί χρήματα αντί να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, επικρίνοντας την ηγεσία της ΕΕ.