ΓΔ: 2638.15 0.15% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:40
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Σκληρές μάχες για τον έλεγχο της Μπαχμούτ στο Ντομπάς

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την πόλη, που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει κυριεύσει όπως σχεδίαζε.

Ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονται σε πολύ σκληρές μάχες στην περιοχή της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ (ανατολικά), που προσπαθεί να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, δήλωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ στην πλατφόρμα Telegram ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη με έκταση χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στις πρόσφατες αντεπιθέσεις τους στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου εισέβαλε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου, ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η προέλασή τους πιθανόν θα επιβραδυνθεί όταν συναντήσουν πιο αποφασιστική αντίσταση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, πόλη πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταλάβει πλήρως όπως επιδιώκει. «Κρατάμε τις θέσεις μας στο Ντονμπάς, ειδικά στην κατεύθυνση της Μπαχμούτ, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα, (δίνονται) πολύ σκληρές μάχες», είπε ο κ. Ζελένσκι. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του δυτικές χώρες να στείλουν στο Κίεβο μεγαλύτερες ποσότητες αντιαεροπορικών συστημάτων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ουκρανικών θέσεων και πόλεων. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί επίσης UAVs-καμικάζι ιρανικής κατασκευής. Αξιωματούχος στη Ζαπορίζια ανέφερε ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε κτίριο χθες βράδυ. Κατά τις τοπικές αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών βομβαρδισμών την Πέμπτη στην πόλη έφθασε τους 18 νεκρούς.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση που νωρίς σήμερα το πρωί έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και άλλων κατοικημένων κτιρίων στην πόλη Ζαπορίζια είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Η ομοβροντία πυρών πριν από την αυγή, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτού του είδους κατά της πόλης, μέσα σε τρεις ημέρες και έγινε μία ημέρα μετά από μία έκρηξη που έπληξε την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Κριμαίας, μία σημαντική δίοδο εφοδιασμού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται για να διατηρήσουν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας. Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον 12 πυραύλους κατά στόχων στη Ζαπορίζια στην τελευταία επίθεση, καταστρέφοντας μερικώς, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με εννέα ορόφους, ισοπεδώνοντας πέντε άλλα κτίρια κατοικιών και προκαλώντας καταστροφές σε πολλά περισσότερα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στάρουκ, κυβερνήτης της περιοχής στη Ζαπορίζια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί από ουκρανικά drones σε Κρασνοντάρ και Μπέλγκοροντ, μέτρα από Κρεμλίνο

Τρεις έφηβοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, οι επτά παιδιά, όταν συντρίμμια drone έπεσαν σε κέντρο παιδικής φροντίδας στο Κρασνοντάρ. Ακόμη δύο νεκροί και δύο τραυματίες από ουκρανικό drone στο Μπέλγκοροντ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο θέλει ειρήνη, αλλά δεν παραδίδεται στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει ειρήνη αλλά δεν θα παραδοθεί στη Ρωσία. Στο Κίεβο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας βρίσκονται οι Άντι Μπέρναμ και Αντόνιο Κόστα. Ο Μπέρναμ θα συμπροεδρεύσει συνάντησης συμμαχικών χωρών.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μαζικές καταρρίψεις ουκρανικών drones και επιθέσεις σε αποθήκες

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως πάνω από 351 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν κατά τη νύχτα, ενώ η Ozon ανακοίνωσε ότι τέσσερις αποθήκες της στη νότια Ρωσία επλήγησαν, προκαλώντας πυρκαγιά και εκκενώσεις.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο παιδιά νεκρά από ουκρανικά drone, πλήγμα ρωσικό σε τάνκερ στην Οδησσό

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικών drones στο Κρασνοντάρ, Νότια Ρωσία, όπου επλήγησαν και αποθήκες της Ozon, ενώ το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίθεση κατά δεξαμενόπλοιου κοντά στην Οδησσό.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο, λέει ο περιφερειάρχης

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση σε προάστια του Χαρκόβου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης μέσω Telegram. Οκτώ άτομα διασώθηκαν, κάποιοι τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανά επιπλέον θύματα.