ΓΔ: 2557.39 -0.42% Τζίρος: 249.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:39
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Σκληρές μάχες για τον έλεγχο της Μπαχμούτ στο Ντομπάς

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την πόλη, που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει κυριεύσει όπως σχεδίαζε.

Ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονται σε πολύ σκληρές μάχες στην περιοχή της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ (ανατολικά), που προσπαθεί να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, δήλωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ στην πλατφόρμα Telegram ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη με έκταση χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στις πρόσφατες αντεπιθέσεις τους στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου εισέβαλε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου, ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η προέλασή τους πιθανόν θα επιβραδυνθεί όταν συναντήσουν πιο αποφασιστική αντίσταση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, πόλη πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταλάβει πλήρως όπως επιδιώκει. «Κρατάμε τις θέσεις μας στο Ντονμπάς, ειδικά στην κατεύθυνση της Μπαχμούτ, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα, (δίνονται) πολύ σκληρές μάχες», είπε ο κ. Ζελένσκι. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του δυτικές χώρες να στείλουν στο Κίεβο μεγαλύτερες ποσότητες αντιαεροπορικών συστημάτων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ουκρανικών θέσεων και πόλεων. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί επίσης UAVs-καμικάζι ιρανικής κατασκευής. Αξιωματούχος στη Ζαπορίζια ανέφερε ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε κτίριο χθες βράδυ. Κατά τις τοπικές αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών βομβαρδισμών την Πέμπτη στην πόλη έφθασε τους 18 νεκρούς.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση που νωρίς σήμερα το πρωί έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και άλλων κατοικημένων κτιρίων στην πόλη Ζαπορίζια είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Η ομοβροντία πυρών πριν από την αυγή, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτού του είδους κατά της πόλης, μέσα σε τρεις ημέρες και έγινε μία ημέρα μετά από μία έκρηξη που έπληξε την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Κριμαίας, μία σημαντική δίοδο εφοδιασμού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται για να διατηρήσουν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας. Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον 12 πυραύλους κατά στόχων στη Ζαπορίζια στην τελευταία επίθεση, καταστρέφοντας μερικώς, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων με εννέα ορόφους, ισοπεδώνοντας πέντε άλλα κτίρια κατοικιών και προκαλώντας καταστροφές σε πολλά περισσότερα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Στάρουκ, κυβερνήτης της περιοχής στη Ζαπορίζια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα απαντήσει στο ρωσικό χτύπημα στο Κραματόρσκ

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ρωσικό πλήγμα σε λεωφορεία στο Κραματόρσκ, με τουλάχιστον 33 νεκρούς και 18 τραυματίες, δεν θα μείνει αναπάντητο και ζήτησε ισχυρή διεθνή αντίδραση απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στον Ντονμπάς.