ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine_nuclear
Η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια.

Επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ο ΔΟΑΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποσυνδέθηκε εντελώς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας νέων βομβαρδισμών.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) κάνοντας λόγο για «προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».

Ο ΔΟΑΕ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποσυνδέθηκε εντελώς από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας νέων βομβαρδισμών. Ο πυρηνικός σταθμός βασιζόταν σε γεννήτριες για το ρεύμα που έχει ανάγκη προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία κάποια συστήματα ασφαλείας, όπως αυτό της ψύξης των έξι αντιδραστήρων του.

«Η ομάδα μας στη Ζαπορίζια επιβεβαίωσε ότι η εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας που χάθηκε χθες (σ.σ. το Σάββατο) αποκαταστάθηκε και ο σταθμός επανασυνδέθηκε με το δίκτυο - μια προσωρινή ανακούφιση μπροστά σε μια μη βιώσιμη κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

«Πλέον χρειαζόμαστε μια ζώνη προστασίας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, πρόσθεσε ο Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Ρωσία αλλά και να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η ζώνη».

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο. Στην περιοχή γύρω από τον σταθμό μαίνονται από τον Αύγουστο συγκρούσεις μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών, δημιουργώντας ανησυχία ότι ενδέχεται να σημειωθεί ένα πυρηνικό ατύχημα. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενώ ο πυρηνικός σταθμός έχει αποσυνδεθεί επανειλημμένα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Γραφείο στην Ουκρανία ανοίγει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κοστίν χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο εκτοπισμός των παιδιών της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από πλήγμα ρωσικών drone στην περιφέρεια του Κιέβου

Η Κρατική Υπηρεσία Επειγόντων Καταστάσεων ανακοίνωσε πως δύο κοιτώνες και μια εκπαιδευτική εγκατάσταση, 64 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, καταστράφηκαν εν μέρει στη διάρκεια της νυκτερινής επίθεσης.