ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Πούτιν: «Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» η δολιοφθορά στους Nord Stream

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως το αέριο μπορεί ακόμη να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οφείλονταν σε «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο Πούτιν είπε πως οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως το αέριο μπορεί ακόμη να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θέλει ή όχι να προμηθεύεται αέριο μέσω αυτού.

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.

Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν μεγάλο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Μιλώντας στη διάσκεψη Moscow Energy Week, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε νωρίτερα ότι συνέλαβε πέντε Ρώσους και τρεις πολίτες της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα, την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει τρομοκρατική ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να αποδυναμώσει την αντίσταση με βομβαρδισμούς

Ο Ζελένσκι τόνισε πως ο Πούτιν εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο την αποδυνάμωση της ουκρανικής αντίστασης και την εκδίωξη κατοίκων από τις μεγάλες πόλεις, καταγγέλλοντας τη ρωσική κλιμάκωση εναντίον των υποδομών.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ελπίζω να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυτιλία

Ο Πούτιν εξέφρασε ελπίδα ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοιχτά και πως οι κυρώσεις στο Ιράν θα λήξουν, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πρόταση για παραλαβή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν είναι ακόμη σε ισχύ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Δύση απειλεί τη Ρωσία στηρίζοντας ουκρανικές επιθέσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιτεθεί βαθιά στη Ρωσία χωρίς δυτική τεχνική βοήθεια, γεγονός που θεωρεί άμεση εμπλοκή. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα εργοστάσια όπλων για την Ουκρανία.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Βούτσιτς με τον Πούτιν για την εξασφάλιση φθηνού αερίου

Ο Βούτσιτς είχε αποχαιρετιστήρια συνομιλία με τον Πούτιν πριν παραιτηθεί από πρόεδρος Σερβίας, συζητώντας διμερή θέματα, Βαλκάνια, Ουκρανία και φυσικό αέριο. Στόχος του είναι η πρωθυπουργία αν κερδίσει το κόμμα του στις εκλογές.